Холандија изгласала забрану ношења бурке на одређеним јавним местима

Већином гласова посланици холандског парламента усвојили су закон којим се забрањује ношење муслиманске бурке на неким јавним местима као што су школе, болнице и јавни превоз.

"Закон је изгласан", рекла је председница доњег дома парламента Кадиџа Ариб пошто је парламент усвојио владин предлог са 132 гласа за од укупно 150 у том телу.

Према тексту који је у мају најавила влада либералног премијера Марка Рутеа предвиђа се забрана ношења одеће која крије лице у зградама за наставу и за здравствену негу, зградама владе и јавном превозу.

Кршење закона кажњиво је новчаном казном до 405 евра. Закон још треба да изгласа Горњи дом, Сенат.

Забрана се не односи на ношење бурке на улици, и примењује се само у "специфичним ситуацијама када је важно да људи могу да се виде, или из безбедносних разлога" рекао је премијер Марк Руте у мају и дао уверавања да предлог нема "никаквих верских корена".

У првој Рутеовој влади (2010-2012) изгласан је закон о општој забрани ношења бурке, али није ступио на снагу јер је влада пала. Садашња Рутеова влада састављена од либерала и лабуриста навела је да нема разлога да се забрани ношење бурке и на улици.

Европски суд за људска права закључио је у јулу 2014. да забрана ношења интегралног исламског вела (бурке, никаба) усвојена 2010. у Француској не крши слободу вере. Таква забрана је такође усвојена у Белгији, Бугарској и неким швајцаским регионима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи