Могерини: Уз европске амбиције ЕУ и Западни Балкан повезују и заједничке претње

Шеф пољске дипломатије Витолд Вашчиковски у име Вишеградске групе и висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини оценили су у разговорима са Западнобалканском шесторком да ЕУ, уз евроинтеграцију Западног Балкана сада са регионом спаја и конкретно решавање заједничких изазова по безбедност, што ће убрзати њихово учлањење као неповратан процес.

"Не желим да говорим о интеграцији у Европу јер то су све европске земље, већ о интеграцији у ЕУ. Радикализација младих, безбедност, избеглице - то показује да нас спаја нешто више, не само проширење@, рекла је Федерика Могерини на конференцији за новинаре у паузи министарског састанка у Варшави.

Kако је истакла, многи од тих проблема не знају границе. "То је врло важан регион Европе. У проширењу ЕУ свакодневно сарађујемо са сваком од тих западнобалканских земаља. Успели смо да постигнемо пуно и види се напредак код сваке од њих. То ће им олакшати процес уласка у ЕУ који је неповратан", навела је Могеринијева.

Домаћин састанка шефова дипломатија 16 земаља средње и југоисточне Европе, пољски министар Витолд Вашчиковски рекао је да су у првој дебати министри разматрали сарадњу у области безбедности, борбе против тероризма, нелегалне миграције, као и проширење Европске уније на Западни Балкан који је дугорочно приоритет за целу Вишеградску четворку.

"Изазови су исти и пред ЕУ и пред Балканом: нелегална миграција, тероризам, организовани криминал, радикализација, они не познају границе и тичу се целе Европе. Средња Европа и Западни Балкан сарађују и у области привреде, инфраструктуре, енергетске безбедностии диверзификацији извора енергиjе јер то је кључни проблем за наш развој. Процес евроинтеграција доприноси безбедности и развоју целог континента", навео је Вашчиковски.

Вишеградска четворка на челу са Пољском настоји да подстакне и процес суседске сарадње и помирења на Западном Балкану, указујући на користи од изузетно позитивног искуства помирења са Немачком и та сарадња тема је разговора током радног ручка.

Министри, међу њима и министар спољних послова Србије Ивица Дачић овај редовни годишњи састанак Вишеградске четворке и земаља Западног Балкана завршиће билатералним сусретима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи