Трамп именовао оштрог противника "Обамакера" за секретара здравља

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп кандидовао је Тома Прајса, оштрог критичара здравствене реформе такозве "Обамакер" за новог сектретара здравља. Нова секретарка саобраћаја биће Илејн Чао, која је била секретарка рада у администрација Џорџа Буша Млађег.

Ако његова кандидатура буде потврђена у Сенату, Том Прајс ће имати главну улогу у напорима да се замени закон о здравству који је увео председник САД Барак Обама с циљем да се повећа доступност здравствене заштите.

Трамп је најавио да ће брзо бити покренут поступак за укидање те реформе, али је био доста нејасан чиме жели да га замени.

Назначио је да жели да задржи неке делове "Обамакера", попут одредбе која омогућава младима да буду на здравственом осигурању родитеља или одредбе која спречава осигуравајуће компаније да одбију осигурање особама које већ имају медицинске проблеме.

Прајс (62), ортопед, био је члан Представничког дома у шест мандата и председавао је Одбором Дома за буџет последње две године. Блиско је сарађивао с председником Представничког дома, републиканцем Полом Рајаном на предлагању буџета с главним циљем да се смањи дефицит.

Прајс је рекао да је предстоје велики изазови и да прихвата прилику да их решава у корист америчког народа.

Додао је да ће радити на томе да се осигура здравствени систем који ће одговарати пацијентима, породицама и лекарима и који ће бити "заснован на разумним правилима за заштиту добробити земље док прихвата иноваторски дух".

У међувремену, Трамп је за секретарку саобраћаја изабрао Илејн Чао, саопштили су званичници из његовог тима за пренос власти.

Чао (63) је била секретарка рада у администрацији бившег америчког председника Џорџа В. Буша Млађег и прва Азијка у влади САД.

Дошла је с породицом са Тајвана у САД када је имала осам година. Њена породица се населила у Њујорку, где се њен отац Си Џенг Чао обогатио.

Завршила је студије економије и менаџмента на колеџу "Моунт Холук", а диплому мастер студија је добила на Харварду.

Већину своје каријере провела је у банкарству и у разним републиканским администрацијама.

Џорџ Буш Старији именовао је 1989. године за заменицу секретара саобраћаја, а 1991. године је постала директорка Мировног корпуса.

За секретарку рада постављена је 2001. године у администрацији Џорџа Буша Млађег и ту дужност је обављала до 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво