Дело: Оружје ЈНА из Словеније у рукама исламиста?

Постоји могућност да је део оружја из словеначких складишта некадашње ЈНА, које је Словенија донирала Авганистану у оквиру подршке Запада тамошњој влади, завршио у рукама исламистичких бораца у Либији, Ираку и Авганистану, пише љубљански лист "Дело". Агенција "Хина" наводи да се то можда догодило и са старим оружјем које је послато на уништавање специјализованом предузећу у Словачкој.

Лист Дело се позива на Conflict Armament Research (ЦАР), европску невладину организацију са седиштем у Великој Британији, која истражује податке о извору оружја и муниције у оружаним сукобима у свету, а која је недавно истраживала порекло оружја које се користи у сукобима у Либији и Сирији.

Тако је у Либији пронађено оружје које би могло бити повезано са залихама оружја југословенског порекла, које је словеначка војска 1991. године запленила од ЈНА, међу осталим и оружје које је према налогу словеначких власти требало да буде уништено у једном специјализованом предузећу у Словачкој.

У Либији су истраживачи ЦАР-а открили ракету "м-79" (тзв. "оса") у близини Триполија, која је носила исту ознаку као поšшиљка "оса", које је словеначко Министарство за одбрану 2005. године послало на сигурно уништавање у једно специјализовано предузеће у Словачкој.

Оружје је, како се сада сумња, могло илегално да заврши у Либији, где су до њега дошли џихадистички побуњеници блиски Исламској држави. Међутим, реч је само о претпоставкама, наводи лист, подсећајући на то да је таквог оружја било много на подручју целе некадашње Југославије.

У словеначком Министарству одбране су потврдили да је Словенија 2005. године словачком предузећу ВОП, које је у међувремену престало да ради, предала 6.802 дотрајале ракете "м-79", од којих су 132 носиле бројеве ЛОТТБ-8606, што је потврђено у Триполију.

Организација ЦАР је Словенију замолила и за информације о минобацачким пројектилима, које је словеначко Министарство одбране 2003. и 2008. године донирало авганистанској војсци у склопу јачања војске те земље, а од којих су неке, како изгледа, прошле године заплењене од снага ИД у Тикриту на северу Ирака, пише Дело.

Исто тако, словеначки извори су потврдили да је 2008. године влада у Љубљани авганистанској влади донирала већу количину минобацачких мина и муниције, за које сада у ЦАР-у сумњају да су дошле у руке џихадистичких бораца против авганистанске владе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво