Јужнокорејска председница спремна на повлачење?

Председница Јужне Кореје Парк Геун Хје тражила је од парламента те земље да пронађе начин да она одступи с власти због умешаности у корупциони скандал и одлучи када би то требало да се догоди.

Из јужнокорејске главне опозиционе Демократске партије, међутим, тврде да председница само покушава да избегне проверу поверења.

"Оставићу парламенту да одлучи о мојој будућности, укључујући и о скраћивању мог мандата", рекла је Геун Хје.

Она је додала да ће одступити са власти у складу са законом када се пронађе начин да се промени администрација на миран начин и да се смањи могућност политичких немира и вакума после разговора владајућих и опозиционих странака, пренео је Ројтерс.

Јужнокорејска Демократска партија одбила је понуду председнице назвавши је завером како би се избегло да она буде подвргнута провери поверења, пренела је новинска агенција Јонхап.

Парк се због корупционог скандала извинила два пута, али је до сада одбијала позиве јавности да поднесе оставку, чак и кад су посланици прирпемили да огранизују процедуре за проверу поверења.

У средишту скандала нашла се пријатељица и сарадница председнице Парк, Цои Су Сил, која је ухапшена због преваре и злоупотребе службеног положаја.

Она је оптужена да је утицала на Парк како би индустријске компаније навела да улажу у сумњиве фондове, а тај новац је потом користила за личне потребе.

У Сеулу су организовани масовни протести на којима је захтевано да председница поднесе оставку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара