Трамп: Поништићу амерички договор са Кубом

Ако Хавана не буде учинила уступке по питању људских права, поништићу договор САД са Кубом, запретио је новоизабрани амерички председник Доналд Трамп. Бела кућа брани политику отварања према Куби.

"Ако Куба није вољна да направи бољи споразум за кубански народ, кубански народ који живи у Америци и целе САД, поништићу договор", објавио је Трамп на Твитеру, пренеле су агенције.

Односи између САД и Кубе су почели да се побољшавају доласком Барака Обаме на власт.

Амерички лидер је у марту посетио Кубу, где се састао са Раулом Кастром. То је била прва посета неког америчког председника острву од 1928. године.

Трампови сарадници су синоћ истакли да кубанска влада мора законски да уреди веће слободе за свој народ и да Американцима пружи нешто заузврат ако жели да одржи ближе односе са САД које је иницирао председник Барак Обама.

Ове изјаве Келиен Конвеј и Рајнса Прибуса, будућег шефа кабинета, уследиле су после смрти бившег кубанског лидера Фидела Кастра.

Прибус је рекао да ће нова администрација ревидирати политику отварања према Куби уколико кубанска влада не промени курс.

Тренутни аранжман између САД и Кубе, који је успоставио одлазећи амерички председник Барак Обама, доноси добробити једино Куби, рекао је будући шеф кабинета.

Прибус је прецизирао да Трамп жели да види да Куба иде у "добром правцу", рецимо по питању верских слобода, како би наставио дипломатске односе са том земљом.

"Репресија, отворено тржиште, слобода вероисповести, политички затвореници - то су ствари које морају да се промене да би се успоставили отворени односи, и то је оно у шта Трамп верује и томе ће да тежи", рекао је будући шеф кабинета за Фокс њуз сандеј.

Новоизабрани амерички председник може да поништи Обамину политику отварања према Куби без помоћи Конгреса, јер је она уведена извршном наредбом не законом, подсећа АП.

Трамп је и током кампање обећавао да ће поништити учињено уколико Раул Кастро не испуни његове захтеве.

Он међутим то није поновио у суботњем саопштењу поводом смрти бившег кубанског лидера Фидела Кастра.

Доналд Трамп и Барак Обама су у суботу разговарали око 45 минута, рекла је Трампова саветница Конвеј, која није открила о чему је било речи, већ је навела да њих двојица "редовно разговарају" и да се добро слажу без обзира на веома опречне ставове о политици.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво