Иран жели поморске базе у Сирији и Јемену?

Техеран је заинтересован за успостављање поморских војних база у Сирији и Јемену, изјавио је шеф генералштаба оружаних снага Ирана, генерал Мухамед Хусеин Багери, пренео је АП наводе иранске новинске агенције Тасним.

"Можда ће нам у неком тренутку бити потребне базе на обалама Јемена и Сирије. Имати поморске базе на великим раздаљинама није ништа слабије од нуклеарне моћи. То је 10 пута важније и ствара ефекат застрашивања", цитиран је Багери.

Како је наведено, ирански генерал је додао да успостављање поморских платформи код обала ових земаља захтева да "тамо прво буде инфраструктуре".

АП наводи да Иран тренутно пружа помоћ шиитским побуњеницима у Јемену, као и сиријској влади, у њеној борби против екстремиста Исламске државе.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 26. нов 2016, 19:32)
Dijaspora [нерегистровани]

Taktični potezi Irana

Pa normalno. Nisu Iranci naivni. Oni znaju, da i njih čeka sličan scenario kao u Siriji. Te njihove nove baze, budu koriščene da blokiraju Američku mornaricu i njihov pristup Iranu. I govori se, da Iran kupuje od Rusa oružje za 10 miljardi dolara i Bastijon sistem K-300P(protiv brodni sistem). Sa tim sistemom efikasno se brane od Američkih brodova in uništavaju ih iz tih pomorskih baza na daljini do 350 km. Postavljaju se poteze, ko u šahu. Zamislite, na 350 km. Ogromna daljina iz tih baza.