Европа у предизборним мукама

Пред европским земљама је изборна година. Почев од италијанског рефрендума, преко аустријских и француских председничких и холандских и немачких парламентарних избора. Све у време претње тероризмом, избегличке кризе и политичких потреса у Европи и Америци.

Британски глас за Брегзит и амерички за Трампа, европски сеизмолози тек би могли да региструју - следе изборни дани.

Французи су после економске кризе бирали социјалисту Оланда. На априлским изборима, изгледа ће бирати између кандидата деснице и екстремне деснице. Марин Ле Пен, на крилима америчког антисистемског тренда, европског страха од тероризма и ксенофобије против европског Трампа, републиканца Фијона. Већ виђено, кажу познаваоци.

"Поновиће се ситуација која подсећа када је Жан Мари ушао у други круг, али је изгубио глатко од Ширака", каже Бошко Јакшић, спољно-политички коментатор.

Због завидног рејтинга упркос иазовима, Ангела Меркел ће се на јесењим изборима, кандидовати за четврти мандат. Већина Немаца, обазрива је према радикалним променама. Пред америчке изборе, подржавали су Хилари Клинтон. И Избор Трампа јача канцеларку, упркос раст деснице.

"Немци баш због тога како се приближавају избори повећавају своју подршку Ангели Меркел јер сматрају да је она тај стабилизирајући фактор", каже Ненад Радичевић, дописник "Политике" из Немачке и сарадник РТС-а.

Немачки проверени рецепт и француски неконвенционални десничар оптеретили би главну осовину ЕУ, верују аналитичари. Берлин и Париз тада би се можда саплели и о Москву.

"Фијон се сматра човеком који је много ближи Русији, за разлику од Ангеле Меркел. Не можемо да говоримо са извесношћу о некој новој хармонији, а та хармонија је неопходна да би ЕУ изшала из кризе", каже Јакшић.

"Земље оснивачи ЕУ на које је Берлин рачунао, две од тих шест оснивача а то су Холандија и Фрнцуска прети можда долазак тих антисистемских странака које желе да униште ЕУ онаква каква је", каже Радичевић.

Пред изборе у марту, највише Холанђана подржава националисте. Попут холандске Партије за слободу, кандидат аустријске Слободарске партије близу је да већ почетком децембра постане први председник једне европске земље из редова крајње деснице од 1945. године.

"Кључно питање је у којој мери ће у успону европскептичних странака Холандија иазазвати следеће могуће референдуму о изласку из ЕУ што је једно од основних питања и шта ће то значити у погледу проширења и мигрантске политике и како ће се геополитички поставити између Америке и Русије", каже Миша Ђурковић са Института за европске студије. 

Италија ће референдумом за десетак дана покренути европски изборни низ. Матео Ренци ставио је премијерску функцију у залог стабилнијег политичког система, пошто су Италијани за 71 годину имали чак 63 владе. Ако не успе, профитираће Покрет пет звездица комичара Бепеа Грила. У таквом односу снага у Европи, Западни Балкан, верују аналитичари, нема разлога за смех.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи