Светски лидери о Кастру

Светски државници одају пошту преминулом кубанском лидеру Фиделу Кастру. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је Кастро "симбол једног раздобља" док је француски председник Франсоа Оланд истакао да је он био "оличење Кубанске револуције у свим њеним надама и разочарењима". Кастро ће живети заувек, поручио је кинески председник.

Руски председник Владимир Путин рекао је да је Фидел Кастро "симбол једног раздобља" и "искрени и поуздани пријатељ Русије", саопштио је Кремљ а преноси Танјуг.

"Име овог истакнутог државника се с правом сматра симболом једног раздобља у новијој историји света", написао је Путин у телеграму кубанском председнику и Фиделовом брату Раулу Кастру, наводи се у саопштењу.

Руски председник је, изразивши саучешће народу и Влади Кубе поводом смрти вође кубанске револуције, истакао да је Фидел Кастро био "искрен и поуздан пријатељ Русије".

Председник Кине Си Ђинпинг рекао је да ће преминули кубански лидер Фидел Кастро живети заувек и да је кинески народ изгубио искреног пријатеља.

"Кастро ће живети заувек", рекао је Си, поводом Кастрове смрти.

"Кинески народ изгубио је доброг и искреног друга", рекао је Си у поруци коју је прочитао на главном државном тв каналу.

Обама: Историја ће показати колики је био Кастров утицај

Председник САД Барак Обама саопштио је да ће историја показати и проценити огроман утицај преминулог кубанског председника Фидела Кастра на Кубу и свет, преносе агенције.

Обама је у поруци, у којој је изјавио саучешће Кастровој породици, казао да у овом тренутку Америка пружа руку пријатељства кубанском народу.

"За време мог мандата, радио сам на остављању прошлости за нама и стварању будућности у којој односи две државе нису дефинисани разликама, већ стварима које делимо као комшије и пријатељи", рекао је Обама.

"Кубански народ мора да зна да им је Америка пријатељ и партнер"", закључио је Обама у саопштењу.

У међувремену, амерички државни секретар Џон Кери упутио је саучешће кубанском народу због смрти револуционарног вође Фидела Кастра.

С друге стране, новоизабрани председник САД Доналд Трамп је у првој реакцији на вест о смрти вође кубанске револуције написао на Твитеру само "Фидел Кастро је мртав!", без даљег елаборирања, преноси Ројтерс. Касније у току дана огласио се саопштењем у којем је навео да је Кастро био "брутални диктатор који је угњетавао свој народ".

Асад: Кастро је био легендарна фигура отпора против САД

Сиријски председник Башар ел Асад, чији је режим на мети америчких санкција, изјавио је да је кубански вођа Фидел Кастро био "легендарна фигура отпора" против САД, који се такође суочавао са америчким санкцијама уведеним Куби.

"Велики вођа Фидел Кастро је деценијама водио борбу с народом и са својом земљом против империјализма и хегемоније", навео је Асад у телеграму саучешћа Фиделовом брату Раулу Кастру.

Председник Венецуеле Николас Мадуро апеловао је да се "настави наслеђе" оца Кубанске револуције Фидела Кастра.

"Сви револуционари света, морамо да наставимо његово наслеђе и носимо његов барјак независности и социјализма", написао је на Твитеру Мадуро, преноси Бета.

Подсетивши на блиске везе Венецуеле и Кубе, Мадуро је навео да је брату Фидела Кастра и актуелном кубанском председнику Раулу Кастру "пренео солидарност и љубав Венецуеле за народ Кубе".

Шпански краљ Фелипе Шести изјавио је да преминули Фидел Кастро несумњиво представља "фигуру од историјског значаја" и подсетио да је Кастро имао породичне везе са Шпанијом. Телеграм саучешћа поводом смрти Фидела Кастра упутио је Маријано Рахој.

Папа Фрања назвао је "тужним вестима" информацију о смрти кубанског револуционарног вође Фидела Кастра, казавши да тугује и моли се за упокојење Кастра.

Поглавар Римокатоличке цркве је саучешће у поруци на шпанском језику упутио Фиделовом брату Раулу, председнику Кубе, преноси Ројтерс.

Висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Федерика Могерини истакла је историјску важност Фидела Кастра и навела да ће се наставити побољшање односа Уније са Кубом. 

Могеринијева је казала да је Кастро био "одлучан човек и историјска личност", додавши да је његова смрт дошла у тренутку када се Куба суочава са "великим променама" и у време глобалних неизвесности, преноси Ројтерс. 

Фидел Кастро био је "оличење Кубанске револуције у свим њеним надама и разочарењима", поручио је француски председник Франсоа Оланд неколико сати после објављивања вести о смрти кубанског лидера.

Председник Француске је навео да је Кастро за Кубанце био оличење поноса због одбацивања стране доминације.

Бивши совјетски лидер Михаил Горбачов одао је признање оцу Кубанске револуције Фиделу Кастру рекавши да је умео да "ојача" своју земљу и да се одупре блокади САД.

"Фидел је пружио отпор и ојачао своју земљу током најжешће америчке блокаде, када је на њему био монументално јак притисак и умео је да поведе своју земљу на пут независног развоја", рекао је последњи лидер СССР-а, пренела је агенција Интерфакс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво