Јапан протестује због ракетних система Русије на пацифичким острвима

Јапан је уложио протест због тога што је Русија распоредила ракетне системе на западном делу пацифичких острва, на које и Токио полаже право, изјавио је јапански министар спољних послова Фумио Кишида.

"Надам се да разумете што смо уложили протест", рекао је министар, преносе јапански медији.

И премијер Јапана Шинзо Абе изразио је жаљење због тога.

"Четири острва су инхерентна територија наше земље, ми смо преко наших дипломатских канала пренели да руско распоређивање ракетних система није у складу са позицијом наше земље и да је за жаљење", рекао је Абе у парламенту Јапана, преноси Ројтерс.

Његова изјава долази месец дана пред посету руског председника Владимира Путина Јапану, која је заказана како би се разговарало о напретку у преговорима око те територије, око које Русија и Јапан преговарају око 70 година.

Обе стране су рекле да се надају напретку на састанку који ће бити одржан у Јапану 15. и 16. децембра.

Абе, који види боље односе са Москвом као противтежу успону Кине, нада се да ће економска сарадња помоћи напретку на састанку са Путином.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво