Ураган и земљотрес погодили Централну Америку

Подручје Централне Америке је погодио снажан земљотрес, јачине 7,2 јединице Рихтера у епицентру у Ел Салвадору. Нема података о штети ни о евентуалним жртавама, јављају агенције. Ел Салвадор и Никарагва укинули су упозорење на цунами.

Поред земљотреса, Централну Америку је истовремено погодио и снажан ураган, изазвавши одговоре на ванредне ситуације у Никарагви, Ел Салвадору и у Костарики, а међу уплашеним становништвом – молитве.

Хипоцентар земљотреса се налазио на дубини од 33 километра, око 154 километра југозападно од града Пуерто Тријунфо у Ел Салвадору, саопштио је Амерички геолошки завод, а потрес се осетио и у више других земаља Централне Америке, наводи Ројтерс.

Ел Салвадор и Никарагва су укинули упозорење на цунами убрзо након његовог објављивања после земљотреса, а званичници те две централноамеричке земље су саопштили да потрес у Тихом океану није изазвао никакве разорне таласе, преноси АФП.

Председник Никарагве Данијел Ортега прогласио је ванредно стање у земљи због земљотреса и урагана који је, истовремено, данас погодио карипску обалу.

Ураган "Ото", олуја с ветровима јачине од 175 километара на сат, најпре је погодио јужну карипску обалу Никарагве, а становници тог подручја и суседне Костарике су претходно евакуисани.

За сада нема података ни о евентуалним жртвама урагана, за који се очекује да ће сутра напустити област изнад границе Никарагве и Костарике и изгубити на снази. 

Само сат времена након удара урагана је уследио земљотрес, а двострука непогода представља тежак тест за овај претежно сиромашни регион, који оскудева у ресурсима и није спреман за велике катастрофе, закључује француска агенција.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи