Захарова пита Саманту Пауер: Имате ли представу о процесу над Милошевићем?

Москва је оштро критиковала амбасадорку САД у УН Саманту Пауер због изјаве у којој је изједначила сиријске официре с бившим председником Србије Слободаном Милошевићем, оцењујући да је свету показала "да не разуме о чему се ради". Марија Захарова истиче и да политичка криза на Косову показује неспособност косовске владе.

"Мислим да ниједан човек на овом свету никада неће рећи да је (бивши) председник Србије (Слободан) Милошевић био једнозначна фигура, нико није рекао. Али, опростите, Саманта Пауер, да ли макар имате представу о процесу над Милошевићем?", рекла је на редовној конференцији за новинаре портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова је рекла да суђење Милошевићу није завршено и да је "предмет умро заједно са њим".

"Хоћете да кажете да ће све људе који не одговарају Вашингтону достићи таква судбина и да ће такође умирати не дочекавши одлуку суда", рекла је Захарова.

Изјавила је и да представник неке земље у УН мора да има елементарна знања.

"После таквих изјава о Слободану Милошевићу, вама се, Саманта Пауер, већ смеје цео свет", рекла је Захарова, посаветовавши јој да "најпре у Савету безбедности УН исприча о судбини затвора Гвантанамо, а тек потом о Сиријцима, Русији и Милошевићу".

Америчка амбасадорка у УН оптужила је 21. новембра пред Саветом безбедност групу од 12 сиријских генерала и пуковника за убијање цивила и мучење противника, наводећи да САД неће дозволити да они који су наређивали злочине остану анонимни и заштићени.

"Ти официри мисле да су заштићени као што је био случај са Слободаном Милошевићем, Чарлсом Тејлором и другим бројним ратним злочинцима", рекла је америчка амбасадорка при УН.

"Стање на Косову показује неспособност Приштине"

Руско Министарство спољних послова оценило је да политичка криза на Косову показује неспособност косовске владе.

Захарова је тако прокоментарисала недавно представљени извештај УН о ситуацији на Косову. Она је рекла да је на Косову низак проценат повратка избеглица и да постоје покушаји косовских власти да узурпирају српску имовину, што све, како је додала, "не може да допринесе међунационалном помирењу".

"Унутрашња политичка криза показује неспособност Владе Косова", навела је Захарова.

Оценила је да се дијалог Приштине са Београдом "одвија са тешкоћом" и указала на то да Русија сматра да власти Косова не треба да "забораве на своје обавезе".

"Целом свету је јасно каква је земља 'могућности' постала 'Република Косово'", додала је Захарова.

Рекла је и да на Косову није спроведен референдум о независности, како се то понекад наводи, "већ су Косово отцепили".

Према речима Захарове, у Савету безбедности УН је учињено све да Косово што пре крене ка независности, рачунајући на то да ће се започето завршити помоћу пропаганде и да ће од Косова направити земљу која нуди могућности, "али им није успело".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво