Фицо новинаре назвао “прљавим проституткама”, струка тражи извињење

Асоцијација европских новинара изразила је узнемирење и затражила од словачког премијера Роберта Фица извињење за то што је у среду словачке новинаре назвао "прљавим антисловачким проституткама".

Фица је разгневила најновија афера око наводног "зидања цене" презентације председавања Словачке Европском унијом у којој се на удару нашао и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак, један од ретких политичара у Словачкој на кога до сада није пала ни сенка таквих скандала.

"Дођем у Словачку, отворим новине, пустим телевизију. Шта читам? Министар Лајчак злочинац, све покрадено, зидане цене, проневерено. Не могу да се по принципу 'радио Милеве' праве приче које се апсолутно не заснивају на истини. Није истина то што свакодневно лажете и наносите штету словачком председавању. Ви не информишете, ви лажете. Неки од вас су прљаве антисловачке проститутке", рекао је Фицо и напустио конференцију за штампу са Лајчаком.

Европски новинари подсетили су у саoпштењу да је словачки премијер и раније вређао и нападао новинаре, а није познато да се икад извинио, те траже да то учини сада, без обзира на то што је као "проститутке" означио "само неке" новинаре.

"Тај вербални напад премијера не само да је прешао све границе пристојности, већ је опасан преседан у ниподаштавању рада новинара у јавности што може да угрози слободу медија и говора у Словачкој", упозорила је АЕЈ у саопштењу, јављају словачки медији.

Аферу око наводно прескупих услуга презентације словачког председавања ЕУ и притиска да се "зидају цене", изнела је ове седмице, заједно са словачком "Транспаренси интернешенел", приправница словачког министарства иностраних послова Зузана Хлавкова која је оптужила медијску саветницу министарства за притисак да манифестације буду веће и скупље, и пролетос је зато дала отказ.

Лајчак је одбацио те тврдње и рекао да ће министарство чак уштедети 10 одсто буџета. Навео је такође да није истина да је покушао да заташка ствари када га је Хлавкова пролетос упозорила, јер је разговарао с референтима и видео да је све у реду.

Лајчак је затражио од Националног ревизорског уреда и Антимонополног уреда да провере све трошкове у вези с председавањем.

Још оштрији од Фица према новинарима је бивши председник Чешке Вацлав Клаус који је новинаре назвао "највећим непријатељима човечанства" и садашњи председник Милош Земан који не пропушта прилику да новинаре, не само оне који га критикују, назива "идиотима", "балегом" или "септичком јамом".

Земан се посвађао с чешком јавном РТВ због тога што му не дозвољавају да псује током интервјуа, те сада редовне месечне интервјуе даје само приватним медијима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво