Дојче веле: Сигнал из ЕУ "диктатору" са Босфора

Европски парламент хоће да замрзне "неискрене" преговоре о учлањењу са Турском, о чему се гласа на сутрашњој седници. Уколико Турска поново уведе смртну казну, то би дефинитивно значило крај преговора са ЕУ, наводи "Дојче веле".

"Хтели смо да посетимо потпредседника партије ХПД, који се налази у затвору и то у самици. Затвор се налази северно од Истанбула у правцу границе са Бугарском. Али су нас неколико стотина метара пре циља зауставила полицијска возила. Полицајци наоружани машинкама јасно су нам ставили до знања да не можемо даље", известио је током дебате у Стразбуру социјалдемократа Арне Лиц.

Овај европарламентарац је уочио "масовна отпуштања, затварање новинских агенција, забрану рада 375 невладиних организација".

"Свим критичарима владе у међувремену прети опасност да буду ухапшени", навео је Лиц.

Дoјче веле наводи да је (председнику Турске Реџепу Тајипу) Ердогану запањујуће брзо успело гушење отпора у редовима војске, да је досадашња равнотежа моћи и власти уништена и да је, за Лица, Турска већ постала диктатура.

"Стрпати опозицију у затвор и одузети јој право гласа, искључити медије и минирати цивилно друштво – све су то знакови који дефинишу појам диктатуре", рекао је Лиц.

Наводи се да је повереница за питања Турске у Европском парламенту Кати Пири протекле седмице хтела да се састане са представницима турске Владе у Анкари, али је морала да откаже своје путовање, јер турска страна није хтела да разговара с њом.

Дојче веле наводи да то не чуди с обзиром на ледени дочек, који је претходно доживео немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер.

Сада се Кати Пири залаже за замрзавање преговора о учлањењу са Турском.

Немачки радио ју је питао "мисли ли она да тиме може оставити утисак на председника Ердогана?", а посланица из редова социјалдемократа, која долази из Холандије, одговорила је да "не мисли" и да "нема таквих илузија".

"Али с обзиром на хапшење десет посланика (турског парламента), одвођење у затвор 155 новинара и на десетине хиљада жртава чистки, мислим да Европа мора адекватно да се позиционира. Могућност за разговоре са Турском треба задржати, али наставак преговора са ЕУ није веродостојан ако имамо посла са поимањем демократије и правне државе које се дијаметрално удаљава од нашег схватања", навела је Пиријева.

Широк консензус у ЕП да се замрзну преговори 

Дојче веле наводи да међу посланицима у Европском парламенту постоји широки консензус да се замрзну преговори са Турском.

С тим се слажу и конзервативци и социјалдемократе и зелени.

Ребека Хармс каже да развој ситуације у Турској нема више никакве везе са правном државом. Било какво неслагање са Ердоганом је разлог за политички прогон, хапшење и отпуштање. Па ипак, шефица Клуба посланика Зелених у ЕП страствено пледира да се и даље тражи дијалог са Турском.

"Не смемо срушити све мостове са Турском", оцењује шефица Зелених.

Други посланици сматрају овај став преблагим.

"Преговори о учлањењу Турске у ЕУ су већ годинама неискрени", изјавио је либерал Александер фон Ламбсдорф.

А шеф Клуба посланика либерала у Европском парламенту Гиј Ферхофстат указује да је ЕУ суочена са губитком поверења ако настави да гаји "илузију преговора о учлањењу са једним све ауторитарнијим системом".

Одлука на самиту у децембру 

Дојче веле оцењује да, колико год да је Европски парламент одлучан у замрзавању преговора о учлањењу, владе чланица ЕУ ће о томе одлучивати тек на самиту у децембру. О томе какво је њихово расположење, говори изјава Високе представнице за спољну политку и безбедност ЕУ Федерике Могерини. Она је упозорила на опасност окончања преговора о учлањењу, рекавши да би ЕУ на тај начин изгубила могућност утицаја на Турску.

Наводи се да слично размишља и комесар за проширење Јоханес Хан. "Турска се годинама удаљава од ЕУ", примећује он и додаје да код земаља чланица ЕУ тренутно "не види вољу да уведу драстичне мере према Турској".

Дојче веле наводи да иза тога стоје геополитички интереси и разлози. Турска је као чланица и партнер у НАТО-у важна за стабилност на Блиском истоку и Европи и има интерес да се придржава договора о избеглицама.

Владе земаља чланица ЕУ одлучују пре свега прагматично – Ердоган им је потребан, колико се год понашао диктаторски. Па ипак, "црвена линија" је јасно дефинисана: Уколико Турска поново уведе смртну казну, то би означило крај преговора са ЕУ. До тада се владе земаља чланица ЕУ уздају у принцип наде.

А Европски парламент ће сутра на седници у Стразбуру гласати о замрзавању преговора о учлањењу са Турском, наглашавајући да се на прво место ипак морају ставити европске вредности, демократија и правна држава, закључује Дојче веле.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво