Суд потврдио доживотну робију вођама Црвених Кмера

Камбоџански суд потврдио је доживотне казне затвора за два главна бивша лидера Црвених Кмера због злочина против човечности. Пресуду поздравиле особе које су преживеле брутални режим те некада владајуће политичке партије.

Нуон Чеа (90), такозвани "брат број два", и бивши шеф државе Кјеу Сампхан (85) први су највиши лидери који су 2014. године стављени иза решетака, као представници режима који је одговоран за смрт два милиона становника Камбоџе у периоду од 1975. до 1979.

Они су уложили жалбе на првобитне пресуде које су против њих изречене, оптуживши суд за низ грешака, а судије да нису непристрасне због својих личних искустава под тим режимом.

У данашњој одлуци, после вишемесечних рочишта, суд је потврдио првобитне пресуде и затворске казне, али је признао да су неке правне грешке начињене током процеса пред првостепеним судом.

Конг Срим, главни судија Врховног судског већа, рекао је да су двојица осуђеника "у потпуности занемарили судбину камбоџанског становништва", додавши да су размере њихових злочина огромне.

Режим Црвених Кмера уништио је модерно друштво у Камбоџи у тежњама ка успостављању аграрне марксистичке утопије, при чему је убијен велики број људи, с генерацијским последицама, закључује Франс прес.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво