Снажан земљотрес у Фукушими, обалу Јапана погодио мањи цунами

Неколико десетина људи је повређено, а неколико стотина евакуисано након снажног земљотреса који је синоћ погодио источну обалу Јапана, преносе агенције. Власти у Јапану укинулe су упозорења на цунами, пошто су, седам сати након земљотреса, виђени мањи таласи од очекиваних. У нуклеарној електрани "Фукушими 2" накратко био заустављен рад система за хлађење, али је ситуација убрзо нормализована.

Источну обалу Јапана је погодио земљотрес јачине 7,4 jединица Рихтерове скале, а уместо најављених таласа висине до три метра који су ишли ка префектури Фукушими, у тој области су виђени таласи до једног метра висине. 

Сада још нема информација о погинулима, јавља дописник РТС-а. Каже да се сматра да је земљотрес део смиривања тла након великог удара снаге 9 јединица Рихтерове скале који се десио пре пет година. Стручњаци очекују да ће се земљотреси ове јачине наставити.

Примећени су редови аутомобила који су се удаљавали од обале, након званичног упозорења на могућност цунамија.

Ројтерс преноси наводе америчког Геолошког института да се епицентар потреса налазио на око 67 километара североисточно од Ивакија, са хипоцентром на дубини од 10 километарa.

Становницима који живе близу обале непосредно после земљотреса је издато наређење да се евакуишу, али се касније испоставило да се ка обали Јапана кретао само мањи цунами.

Локалне власти су раније саопштиле да је у земљотресу лакше повређено шест особа.

Ројтерс наводи да је "Тохоку", компанија за електричну енергију, објавила да нема оштећења на нуклеарној централи "Онагава".

Јапански медији су такође јавили да је у нуклеарној електрани "Фукушими 2" накратко био заустављен рад система за хлађење, али је ситуација убрзо нормализована.

Власти у Јапану су касније објасниле да се систем за хлађење аутоматски зауставио после потреса из безбедносних разлога, али да су касније помоћне пумпе напуниле базене водом, па је процес рада настављен без сметњи.

Нуклерана електрана у којој је накратко дошло до прекида рада налази се недалеко од електране "Фукушима 1", која је избачена из употребе после катастрофе 2011. године.

На телевизијским снимцима, начињеним непосредно после потреса, приказани су бродови како напуштају луке у префектури Фукушими и упућују се ка мору због опасности од цунамија.

Након снажног земљотреса који је погодио ту област у Јапану и покренуо цунами у марту 2011, дошло је до експлозија и отакања радиоактивног материјала. Тада је од земљотреса и цунамија око 16.000 људи погинуло, а око 2.500 се води као нестало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво