Давутоглу: БиХ и Косово би изгледали као Алеп да није било НАТО-а

Бивши турски премијер сматра да је тренутна ситуација у сиријском граду Алепу попут оне у Стаљинграду у Другом светском рату. Сматра да не би било толиког страдања људи да је НАТО био активан у Сирији.

Ахмет Давутоглу је у интервјуу за Ал Џазиру рекао да би Босна и Херцеговина и Косово били као данашњи Алеп да није било интервенције НАТО-а.

"Да је НАТО био активан у Сирији, не бисмо имали овај проблем", оценио је Давутоглу.

Према његовим речима, режим сиријског председника Башара ел Асада жели "етнички да очисти Алеп" током процеса председничке транзиције у Сједињеним Америчким Државама.

"Људи из Алепа су хероји и желим им поручити, као њихов брат: у Турској смо увек уз њих, без обзира на њихову верску и етничку припадност", поручио је бивши турски премијер.

"Примили смо вест да је извршен удар на последњу болницу у Алепу – не само на последњу болницу већ на последњу свест човечанства. Дужност Савета безбедности Уједињених нација је да заустави овај масакр и подигне глас", истакао је Давутоглу.

"Позивам и Русију. Иако имамо различите политике... сви ми се треба да се сложимо са хуманитарним приступом и кажњавањем ратних злочина", додао је Давутоглу.

Давутоглу сматра да је оно што се дешава у Алепу ратни злочин, поредећи га са ситуацијом "у Стаљинграду у Другом светском рату".

Давутоглу је рекао су дипломатски односи Турске и Русије врло добри и у децембру најавио сусрет премијера двају држава, током којег ће у фокусу бити разговори о рату у Сирији.

Нагласио је да Турска није укључена у рат у Сирији због територијалних претензија већ због борбе против терора и заштите грађана.

Давутоглу је подсетио да је Турска примила три милиона избеглица, али и истакао да се Турска према њима односи као према држављанима. "Они су наша браћа и сестре", додао је бивши турски премијер.

Упитан о турском чланству у НАТО-у и путу ка Европској унији, Давутоглу је рекао да се турски приступ темељи на мултинационалној дипломатији. Та држава сматра однос са САД једнако важним као однос са Русијом, Кином или неком другом државом.

"НАТО је једина ефикасна безбедносна организација различитих нација. То не значи да сви имају исте ставове. Што се тиче чланства БиХ у НАТО-у, ми и неке земље смо били за, а друге против", навео је Давутоглу.

Говорећи о ЕУ, Давутоглу је рекао да многе нације имају историјски афинитет према Турској и да је Турска део Европе. "Пет милиона Турака живи у ЕУ. Турска жели бити чланица Уније и чекамо готово пола века. У протеклим месецима нисмо видели подршку у борби против Радничке партије Курдистана и организације Фетулаха Гулена и зато тражимо већу подршку," поручио је бивши турски премијер.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво