Пољски територијалци се спремају за сукоб са руским спецназом

Пољски министар одбране Антони Маћеревич каже да ће пољска Територијална одбрана (ТО), за коју се већ пријавило 10.000 од преко 50.000 добровољаца, колико ће укупно имати, добити најновију опрему и оружје како би у хибридном рату могла да заустави први напад руских Снага специјалне намене.

Маћеревич је током представљања тог новог рода оружаних снага Пољске у Војној академији у Варшави истакао да обуком војници Територијалне одбране треба да буду у стању да се супротставе спецназу, односно Снагама специјалне намене Руске Федерације, што je, како је оценио, нечувено тежак задатак. Управо су због тога на челу ТО официри специјалних снага, додао је Маћеревич.

Маћеревич сматра да је ТО најефикаснији начин супротстављања таквим операцијама Руске Федерације или њиховог отежавања.

Пољски министар је навео да се за ТО, чије ће прве три бригаде од почетка 2017. године бити формиране на истоку земље, већ сада пријавило 10.000 добровољаца и додао да верује да ће бити ефикасна и захваљујући искуству Пољака из разних парамилитарних клубова.

"За хибридни рат којим Русија извршава агресије, типично је да брише границу између рата и мира, а диверзије некада не могу да се идентификују, што је кључно за предност у сукобу. Хибридне операције, неприметне за досадашње поимање рата и мира, постале су суштина агресије, а не њен додатак. То је квалитативна промена са којом смо суочени", рекао је Маћеревич.

Пољски министар је настојао и да отклони стрепње пољске опозиције да прави своју приватну десничарску војску против Пољака, пошто су посланици владајуће странке Право и правда одбацили амандмане којима би се забранила употреба територијалне одбране против грађана властите земље у доба мира.

"Неће сви који су се добровољно пријавили бити примљени. Један од елемената селекције јесте и обавеза да се одустане од политичке припадности. Пољска војска је аполитична и за њу је, као и за њену Територијалну одбрану, једина партија Пољска, народ и патриотизам", навео је Маћеревич.

Маћеревич, који у влади премијерке Беате Шидло важи за једног од најгласнијих "јастребова" у оштром курсу према Русији, у хибридном рату рачуна и на Пољакиње, пошто за њих Министарство одбране организује бесплатне курсеве самоодбране како би могле да се супротставе физичком нападу.

Пољски војни инструктори од овог месеца до јуна обучаваће на бесплатним курсевима Пољакиње старости од 18 до 68 година за вештину самоодбране, а за курс се, како је прошле седмице рекао Маћеревич, већ пријавило око 1.000 девојака и жена.

"Рачунамо да ћемо моћи да пружимо Пољакињама све што оружане снаге могу да им понуде како би се повећала безбедност појединаца, али и безбедност државе", поручио је Маћеревич, који је протекле недеље и посетио један од курсева.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво