Извињење католичке цркве у Руанди због улоге у геноциду

Извињавамо се у име свих хришћана за све врсте неправди које смо починили, наводи се у извињењу Римокатоличке црква у Руанди због улоге у геноциду.

Римокатоличка црква у Руанди упутила је извињење због улоге цркве у геноциду у тој земљи 1994. године, наводећи да жали због поступака оних који су учествовали у масакрима.

"Извињавамо се за све неправде које је црква починила. Извињавамо се у име свих хришћана за све врсте неправди које смо починили. Жалимо што су припадници цркве прекршили посвећеност божјим заповестима", наводи се у саопштењу Бискупске конференције Руанде, које је прочитано у свим жупама у земљи.

Саопштење представља признање да су чланови цркве планирали, помагали и извршили геноцид у којем су екстремни припадници народа Хуту убили више од 800.000 припадника народа Тутси и својих умерених сународника.

У годинама после геноцида, локални Римокатолички клер се опирао апелима власти и преживелих жртава да призна умешаност цркве у масакре, наводећи да су они који су вршили злочине, то радили на своју руку.

Према тврдњама очевидаца, многа убиства извршили су лично свештеници, редовници и часне сестре, а власти тврде да су многе жртве убијене у црквеним здањима у којима су потражиле заштиту.

Саопштење Бискупске конференције тумачи се као позитиван сигнал на путу народа Руанде ка помирењу.

Портпарол Римокатоличке цркве у Руанди, бискуп Филип Рукамба појаснио је да је саопштење темпирано тако да се подудари са завршетком Свете године милосрђа, коју је поглавар католика, папа Фрања прогласио како би охрабрио помирење и опрост у цркви и свету.

Том Ндахиро, који се бави изучавањем геноцида у Руанди, изразио је наду да ће саопштење цркве охрабрити јединство међу становницима Руанде.

"Такође сам срећан што сам видео да се бискупи, у свом саопштењу, извињавају што нису били у стању да спрече геноцид", рекао је Ндахиро.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи