Хамонд: Неизвесност око Брегзита одразиће се и на економију

Британска економија би могла да се суочи са рецесијом услед неизвесности настале после одлуке о напуштању ЕУ, изјави је министар финансија Велике Британије Филип Хамонд.

То је један од фактора који многе наводи на помисао да ће доћи до значајног успоравања економског раста, рекао је Хамонд за телевизију ИТВ.

Хамонд, који ће у среду представити први велики буџетски план откако је у јуну додао да упркос томе "нема сврхе очајавати" и да влада има план за превазилажење неизвесности.

Влада премијерке Терезе Меј суочава се са притисцима из редова сопствене, Конзервативне странке, да убрза процес изласка из ЕУ, док велике компаније траже да Велика Британија задржи приступ тржишту Уније.

Неизвесност настала после Брегзита оборила је и вредност фунте и изазвала дубоке поделе унутар владе око начина на који треба приступити изласку земље из ЕУ.

Око 60 конзервативних посланика затражило је у суботу од премијерке да изведе Велику Британију из царинске уније која гарантује слободну трговину у оквиру ЕУ, али намеће и високе царине на увоз.

Конзервативци су такође тражили и гаранције да Велика Британија неће остати део европске економске зоне, која нечланицама ЕУ попут Исланда и Норвешке дозвољава приступ јединственом европском тржишту.

Лидери ЕУ навели су да ће Велика Британија морати да напусти јединствено тржиште ако жели да ограничи имиграцију из земаља Уније, што је један од основних захтева многих заговорника Брегзита.

Хамонд је за Би-Би-Си недавно рекао да је уверен да његова земља неће морати да се суочи са "двоструким избором" између напуштања структура Уније и останка у њима, али и да би могла да "преговара о аранжману који би био прихватљив и за Британце и за ЕУ".

"Тврдим да премијерка у преговоре о Брегзиту улази са максималном преговарачком флексибилношћу и да ће радити у најбољем интересу Британије", рекао је Хамонд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи