Дојче веле: Пре уласка у зону Шенгена 27 питања

Пет евра таксе за улазак у Европску унију – та најава из Брисела забринула је држављане балканских земаља од којих многи могу да путују без виза, па ће ова мера за њих значити увођење неке врсте "лајт-визе", првенствено да би се спречио боравак дужи од три месеца.

Како наводи Дојче веле, после изласка из ЕУ, Британија ће технички постати "трећа земља", што би значило да уколико неки Британац жели да путује у земљу која је у Шенгену, он мора да прође регистрацију као било који други грађанин "треће земље", као на пример држављани САД.

Европска комисија је у среду у Бриселу представила "ЕТИАС" – систем електронског пријављивања за оне који улазе на територију ЕУ. Тим системом били би обухваћени сви туристи и пословни људи којима је за улазак у ЕУ потребан само важећи пасош, али не и виза.

Њихови подаци ће тако на границама бити упоређивани с постојећим базама података ЕУ: потернице, налози за хапшење, осумњичени за тероризам или прекршаје у вези са добијањем виза.

Уколико се открије нешто сумњиво, на граничним прелазима или на аеродромима одмах ће се укључити аларми у контролним системима, најавила је Европска комисија.

Око 1.800 граничних прелаза и аеродрома, на спољним границама шенгенског простора, требало би да буду опремљени тим системима.

Нови систем "ЕТИАС" требало би да се повеже са свим већ постојећим базама података Европске уније које служе за заштиту спољних граница: ШИС (Шенгенски информациони систем садржи налоге за хапшење, осумњичене за тероризам и нестале особе), ВИС (Визни информациони систем у којем се чувају подаци свих оних који у пасошима имају унесену неку врсту ограничења, забране и сл.), СЛТД (Међународна полицијска служба Интерпол са базом података свих украдених или фалсификованих пасоша), Еуродак (Служи за чување отисака прстију свих потражилаца азила) и ЕЕС (Систем улаза и излаза је израђен као нека врста кровног система).

"То не само да звучи прилично компликовано, већ то заиста и јесте", каже један од службеника ЕУ који ради на увођењу новог система. А повезивање база података с регистром оних који улазе у ЕУ потрајаће најмање три године и коштаће око 220 милиона евра, процењују експерти.

Овом мером биће погођено око 30 до 40 милиона људи који годишње улазе или излазе у и из Европске уније. Они ће морати да се онлајн региструју. Систем је сличан америчком систему "ЕСТА" или аустралијском "ЕТА".

Регистрација кошта пет евра и важи пет година, док такса за улазак у САД кошта 14 америчких долара и важи две године.

И Канада је овог лета увела дозволу за улазак у Канаду која кошта седам канадских долара. Једино у Аустралији туристи не плаћају таксу.

"ЕТИАС је у основи мали брат визе", каже један службеник у Бриселу.

Европска унија се нада да ће новим електронским регистром повећати безбедност на границама, рекао је потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс у Бриселу. Борци за заштиту података критикују систем називајући га "хоботницом података". Европска унија пак наводи да ће у упитнику бити постављено само 27 питања.

Тако ће листа бити много краћа него код америчких колега и у потпуности усаглашена с европским стандардима за заштиту података. "Европа је била и остаће отворен континент", рекао је европски комесар за миграције Димитрис Аврамопулос. Он не мисли да ће то умањити број туриста.

Паралелно са системом "ЕТИАС", Европска унија планира да уведе и "систематску контролу граница" за све грађане ЕУ.

Њихови пасоши до сада су проверавани насумце, али то би ускоро требало да се промени. Тако би и сваки пасош грађана ЕУ - и приликом уласка и приликом изласка – требало да буде провераван и у бази података.

На тај начин би се лакше ушло у траг радикалним исламистима који су држављани неке од земаља Европске уније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво