Студенти у Прагу исмејали додворавање Кини и страх од избеглица

На великој прослави 77. годишњице побуне чехословачких студената против фашистичког протектората и 27. годишњице "плишане револуције" студенти су прошли центром Прага у сатиричној карневалској поворци.

Главни лик у карневалској поворци био је председник Чешке Милош Земан са златном маском као симболом одустајања од чешке политике подсећања на кршење људских права и подршке тибетанском духовном вођи далај-лами зарад економских интереса и послова са Кином.

Младићи с маскама на лицу на носиљкама су носили и велику панду, такође обојену златном бојом, а испред ње су корачали студенти с макетама телевизора са фотографијама чешких политичара на екрану, међу којима и премијера Бохуслава Соботке и градоначелнице Прага Адријане Крначове, заустављајући се да се панди на носиљкама поклоне као цару.

Један од резултата започињања стратешке сарадње Чешке и Кине требало би да буде и прва велика панда у овом делу Европе, коју су кинеске власти незванично обећале Зоолошком врту у Прагу, а градске власти већ су одобриле десетине милиона евра за изградњу новог павиљона за будућег кинеског четвороножног амбасадора.

У сатиричном карневалу који 17. новембра сваке године духовито реагује на бројне актуелне теме у чешком друштву, студенти су пронели и барометар страха који се тресе све више што је избеглица у Чешкој мање.

Студенти су данас, на Међународни дан студената и Дан борбе за слободу и демократију у Чешкој и Словачкој, позвали хиљаде становника Прага у центар града и уприличили им корзо на Народном булевару, где је 17. новембра 1989. године комунистичка полиција брутално пребила студенте у мирном походу, што је покренуло талас демонстрација по целој Чехословачкој, плишану револуцију и пад комунистичког режима.

На корзоу, осим "плишаног трамваја" с лекцијама о данима обарања тоталитарног режима, студенти су на забаван начин за најмлађе отворили и дневну собу лидера "плишане револуције", каснијег председника Чехословачке и потом независне Чешке, писца Вацлава Хавела, у којој су градјани могли да пробају да нешто напишу на писаћој машини.

Годишњица побуне студената у Прагу против Хитлерове фашистичке окупације и плишане револуције 50 године касније обележава се широм Чешке и Словачке, а само у Прагу организовано је 20 манифестација.

На улице су изашле и стотине присталица председника Чешке Милоша Земана и нешто мање његових противника, а за разлику од обележавања годишњице прошле године, када су је присвојили екстремистички антиизбеглички покрети на челу с Блоком против ислама, њихове демонстрације окупиле су свега око 80 људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи