Пољска политичарка православцима и муслиманима прети депортацијом

Посланица владајуће пољске конзервативне странке Право и правда, Беата Матеушак Пјелухи, затражила је да атеисти, муслимани и православци добију обавезу да потпишу да поштују преовлађујуће традиционалне вредности које важе у претежно католичкој Пољској, а ако то не учине, уследила би моментална депортација.

Матеушак Пјелухи тај захтев је изнела у једном фељтону о мрачним поглављима односа Украјинаца и Пољака за време Другог светског рата, и запитала да ли се било шта зна о стотинама хиљада Украјинаца који су дошли као гастарбајтери у Пољску и да ли можда за дознаке које шаљу у домовину из Пољске подижу споменике вођи украјинских националиста Степану Бандери.

"Ако жели да живи поред мене у Пољској, имам право да питам какви су његови погледи, убеђења према вредностима које важе у Пољској. Дужни смо да тражимо од атеиста, православаца и муслимана потврду да познају и поштују пољски Устав и вредности које важе за нас у Пољској. Ако то не испуне, одмах би били депортовани", написала је политичарка странке Право и правда, бившег премијера Јарослава Качињског.

Пољаци су одмах почели да одговарају на друштвеним мрежама, неки огорчено упозорењем да Устав не дозвољава депортацију пољских држављана и штити слободу вероисповести, док су други духовито питали где могу да падну на том испиту поштовања католичке Пољске и интересовали се да ли могу да бирају да их депортује, на пример, у Швајцарску.

"Радо ћу се изјаснити као нелојални атеиста. Молим да ме депортујете у Чешку, нас 45 одсто атеиста, највише на свету. На месту ћу се већ за азил, као прогоњени избеглица, побринути сам. Хвала вам велика", поручио је на Фејсбуку један Пољак.

Председник Савеза Украјинаца у Пољској Пјотр Тима упозорио је да се све чешће појављује према Украјинцима и странцима у Пољској таква ксенофобија и изјаве које као грудва снега прете да покрену лавину.

"То је потпуни апсурд јер су и православци и муслимани вековима у Пољској. Немам речи. Житеље Пољске она дели према вероисповести и жигоше људе друге вере и народности. Требало би је подсетити на православног свештеника Шимона Федоренка, који је стрељан у Катинској шуми 1940. године као главни православни капелан Пољске војске. Зар такве личности треба проверавати, а чланове његове породице питати да ли поштују Устав Пољске?", рекао је Tима за портал Виртуелна Пољска.

Процењује са да у Пољској данас живи скоро 600.000 Пољака православне вере, углавном на истоку земље, а Пољска има и своју историјску муслиманску мањину – Татаре – које су пољски краљеви вековима позивали као крајишнике, а у замену за војну службу и одбрану граница давали им имања и гарантовали да могу да исповедају ислам и негују своје традиције и обичаје.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво