ИД погубила 300 бивших припадника ирачке полиције?

Организација "Хјуман рајтс воч" објавила је да су пре три недеље борци Исламске државе вероватно убили више од 300 бивших припадника ирачке полиције и закопали их у масовну гробницу у близини места Хамам ел Алил, јужно од Мосула.

Становници места Хамам ел Алил наводе да су екстремисти у недељама које су претходиле њиховом повлачењу убили 200 људи, преноси Ројтерс, чији је извештач отишао на место где се наводно налази масовна гробница.

Додају да су екстремисти убијали људе и да су им одсецали главе.

Бивши полицајци су, како наводи Хјуман рајтс воч, издвојени из групе од око 2.000 људи окупљених из оближњих села и градова. Они су били приморани да крену са екстремистима током њиховог повлачења према Мосулу и Тал Афару.

ХРВ цитира једног радника који тврди да је видео борце Исламске државе како у четири велика камиона возе 100 до 125 људи, од којих је неке препознао да су бивши полицајци. То се одигравало у близину места где је касније направљена масовна гробница.

Радник наводи да је неколико минута касније чуо паљбу из аутоматског оружја и крике.

Следеће ноћи, исто се догодило са још 130 до 145 људи, рекао је радник за ХРВ.

Прошле недеље, портпаролка Уједињених нација Равина Схамдасан Борци је рекла да су борци Исламске државе убили велики број људи у околини Мосула, као и да је примећено нагомилавање амонијака и сумпора у цивилним областима који се вероватно користе као хемијско оружје.

Најпре је откривена масовна гробница са око 100 обезглављених тела у Хамам ел Халилу, недалеко од Мосула, а како је навела то је само једна од бројних гробница.

Изведена су и јавна погубљења због "издаје и сарадње" са ирачким одбрамбеним снагама, због кршења забране коришћења мобилног телефона или дезертерства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво