Улазница за Шенген коштаће пет евра

Европска комисија предложила је успостављање европског система за одобравање путовања и грађани старији од 18 година из земаља ван ЕУ којима нису потребне визе за путовања у шенгенску зону плаћаће "улазницу" од пет евра.

Циљ увођења Система ЕУ за информације и одобравање путовања (ЕТИАС) јесте јачање безбедносних провера људи који без виза путују у шенгенску зону, образложила је Европска комисија.

Систем ЕТИАС прикупљаће информације о свима који без виза путују у ЕУ, што ће допринети ефикаснијем управљању спољним границама ЕУ и унапређењу унутрашње безбедности и истовремено убрзати легална путовања широм шенгенске зоне.

Европска комисија је истакла да дозволе у систему ЕТИАС не значе визе, већ је реч о режиму контроле лакшем за посетиоце.

Како је навела Комисија, у случајевима када не постоје елементи који указују на потребу даљих провера, "онлајн" дозвола за путовање у шенгенску зону издаваће се аутоматски, неколико минута по попуњавању захтева.

Попуњавање захтева за дозволу неће трајати више од десет минута, а од докумената ће бити потребан једино пасош.

Дозвола ће важити пет година и то за више путовања и коштаће пет евра, а млађи од 18 година је неће плаћати.

"Обезбеђење наших граница и заштита наших грађана су први приоритет. Систем ЕТИАС ће затворити јаз у информацијама за путнике који путују без виза... Истовремено ће будући ЕТИАС бити лак, брз, јефтин и ефикасан", истакао је први потпредседник ЕК Франс Тимерманс.

Увођење дозвола за путовања најавио је председник ЕК Жан Клод Јункер у септембру у говору о стању ЕУ.

"Морамо да знамо ко прелази наше границе. До новембра ћемо предложити аутоматски систем који ће одређивати ко може да путује у Европу. Тако ћемо знати ко путује у Европу пре него што стигне", рекао је Јункер.

Европски комесар за миграције и унутрашње послове Димитрис Аврамопулос истакао је да је ЕТИАС "веза која недостаје" у управљању границама, а "отвореност Европе не може да иде по цену безбедности".

"Терористи и криминалци не маре много за националне границе. Једини начин да их зауставимо јесте да ефикасно радимо заједно", нагласио је европски комесар за безбедност Џулијан Кинг.

Комисија је навела да ће ЕТИАС помоћи да се идентификују нелегалне миграције или људи који представљају опасност по безбедност пре но што стигну до границе и то уз пуно поштовање основних права и заштиту личних података.

Иако коначну одлуку о одобравању или одбијању уласка доносе граничне службе појединачних земаља које обављају контролу у складу са шенгенским режимом, претходна верификација путника ће убрзати граничну контролу и осигурати координисану и хармонизовану процену грађана трећих земаља који путују без виза.

Системом ЕТИАС управљаће Европска гранична и обалска стража у сарадњи са надлежним службама земаља чланица и Европолом.

САД имају сличан систем – ЕСТА, чија дозвола за путовање кошта 14 долара по путнику.

Нагађало се да ће дозвола ЕУ коштати приближно као америчка, то јест 13 евра, али се ишло и до 50 евра, што би представљало значајан извор прихода, међутим, Комисија је предложила симболичних пет евра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво