Обама у Атини: Снажна и уједињена Европа добра и за САД

Tрансатлантски односи су камен темељац заједничке безбедности и просперитета, поручио је Барак Обама у грчкој престоници.

Снажна, просперитетна и уједињена Европа добра је не само за европски народ, већ и за цео свет, па и за САД, поручио је одлазећи амерички председник Барак Обама на састанку у Атини са председником Грчке Прокописом Павлопулосом, јавља АФП.

Обама је том приликом истакао да је НАТО "апсолутно кључан" за безбедност и просперитет САД и додао да су трансатлантски односи "камен темељац заједничке безбедности и просперитета".

Грчки председник поручио је на састанку са Обамом, који је данас допутовао у посету Атини, да је сигуран да ће његов наследник Доналд Трамп наставити истим путем, преноси агенција АНА.

Обама је Павлопулосу рекао да је то његова последња посета Грчкој у својству председника и да сматра примереном посету тој "великој земљи, колевци демократије".

Такође, оценио је да је довођење Споразума из Лозане у питање "незамисливо" и да би то поткопало не само грчке границе, већ и границе ЕУ, наводи грчка агенција.

Осврнувши се на мигрантску кризу, похвалио је хуманост са којом Грчка одговара на тај велики изазов.

Одлазећи амерички председник допутовао је данас у Атину, прву станицу свог завршног путовања изван САД, која ће имати за циљ да умири забринуте Европљане после изненађујуће победе Доналда Трампа на председничким изборима, јавио је АФП.

У грчкој престоници су распоређене хиљаде полицајаца ради појачане безбедности.

Ципрас и Обама разменили похвале

Грчки премијер Алексис Ципрас рекао је да је америчка привреда имала боље показатеље од европске последњих година захваљујући томе што је амерички председник Барак Обама био посвећен политици запошљавања, док се Европа концентрисала на штедњу.

Ципрас је то рекао на заједничкој конференцији са Обамом, који је у својој последњој посети иностранству пре истека мандата.

Мада су неки у САД незадовољни економским растом земље од финансијске кризе 2008. године, Ципрас је рекао да су САД имале "импресиван" раст, док су европске привреде биле "заробљене у стагнацији".

Ципрас сматра да Грчка полако, али сигурно, смањује незапосленост и да се враћа поверење у њену привреду.

Обама је поздравио "невероватно саосећање" Грка током прошлогодишње мигрантске кризе и оценио да они заслужују "љубав целог света".

"Желим јавно да се захвалим грчком народу за одговор на мигрантску кризу", рекао је Обама на конференцији за штампу.

Уочи састанка са грчким премијером Обама је рекао да само штедња не може донети просперитет грчком народу и да ће за то бити потребно олакшање дугова и друге стратегије.

Обама врши притисак на Европу да Грчкој одобри олакшавање отплате дуга.

Амерички председник је рекао да реформе које је спровела грчка влада нису биле лаке, али су биле потребне и дугорочно ће учинити да привреда буде конкурентнија.

Обама, који приводи крају мандат 44. председника САД, вероватно је своју опроштајну посету Европи замишљао у другачијим околностима, али ће Трампова прошлонедељна победа свима бити на уму јер се будућност неколико кључних глобалних споразума чини неизвесном, оцењује АФП.

Након посете Грчкој, Обама ће се у Немачкој састати са канцеларком Ангелом Меркел, француским председником Франсоа Оландом и премијерима Британије и Италије Терезом Меј и Матеом Ренцијем.

Турнеју ће завршити посетом Перуу где ће присуствовати самиту форума Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕЦ), а очекује се да ће се тамо састати са кинеским председником Си Ђинпингом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво