Хашка тужитељка: САД и ЦИА можда починили ратне злочине у Авганистану

Главна тужитељка Међународног кривичног суда у Хагу Фатоу Бенсоуда је изјавила да су америчка војска и ЦИА можда починиле ратне злочине у Авганистану "окрутним и насилним" испитивањем затвореника у периоду од 2003. до 2014. године.

Представљајући резултате дуге прелиминарне истраге о злочинима у Авганистану, Бенсоуда је рекла да се чини да су талибани, авганистанска војска и америчке снаге, као и ЦИА, починили ратне злочине.

Ово је први пут да се износе наводи о "ратним злочинима мучењем и злостављањем од стране америчке војске размештене у Авганистану, као и у тајним затворима ЦИА", преноси АФП.

Постоји "разумна основа да се верује да су током испитивања ових притвореника припадници америчких оружаних снага САД и ЦИА примењивали технике које се могу изједначити са чињењем ратних злочина тортуре, окрутног поступања, силовања, што представља атак на лично достојанство", рекла је Бенсоуда.

Ратни злочини које су наводно починиле америчке снаге "нису изолована злостављања неколико појединаца", нагласила је она, додавши да су, како се чини, ти наводни злочини почињени као део "политике или политика са циљем прикупљања информација применом техника испитивања које укљчују окрутне или насилне методе".

Циљ је, према речима хашке тужитељке, био да се "подрже амерички циљеви у конфликту у Авганистану".

Како је прецизирала, најмање 61 притвореник био је предмет "мучења и окрутног поступања" од стране америчке војске у Авганистану од 1. маја 2003. до 31. децембра 2014. године.

"Чланови ЦИА" су изгледа такође "најмање 27 притворених лица изложили мучењу, окрутном поступању и силовању на територији Авганистана", као и Пољске, Румуније и Литваније у периоду од децембра 2002. до марта 2008. године, навела је хашка тужитељка.

Током подношења годишњег извештаја чланицама суда, Бенсоуда је рекла да ће неминовно одлучити да ли ће од судија затражити дозволу да покрене пуну истрагу.

Ако то учини, биће то једна од најсложенијих и контроверзнијих истрага досад, наводи француска агенција.

Мада САД нису ратификовале оснивачки Римски статут Суда, оваква истрага би први пут изложила америчку војску истрази Међународног кривичног суда.

Међутим, мале су шансе да неки амерички војник заврши на оптуженичкој клупи у Хагу, наводи АФП и додаје да је Вашингтон увек настојао да заштити своје снаге од међународног кривичног гоњења.

Међународни кривични суд успостављен је у Хагу 2002. године како би судио одговорнима за најтеже злочине, за шта национални судови нису способни или вољни да суде.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво