Соботка: Амерички антиракетни штит у Чешкој научна фантастика

Чешки премијер Бохуслав Соботка одбацио је тврдње да би САД са Доналдом Трампом на челу могле да се врате старом пројекту антиракетног штита и поставе радар у Чешкој као чисту научну фантастику, која се неће остварити, јер Чешка нема намеру да иритира Русију.

"То је научна фантастика, која се неће остварити", истакао је за чешки јавни телевизијски сервис премијер Соботка.

Некадашњи градоначелник Њујорка Руди Ђулијани тврди да ће се Доналд Трамп као председник САД вратити старом пројекту антиракетног штита Џорџа Буша, од кога је пре осам година одустао садашњи председник САД Барак Обама.

Чешки премијер је подсетио да је тај првобитни пројекат антиракетног штита са ракетама пресретачима у Пољској и радаром у чешком војном полигону Брди требало да служи као одбрана од напада из Ирана, а да сада за тај пројекат након договора о иранском нуклеарном програму нема оправдања.

"Било каква дебата о радару значи и нову ескалацију односа са Русијом, а нама је потребно да Руси и Американци седну за сто и договоре се о решењу сукоба у Сирији", рекао је чешки премијер.

Такође, Соботка је одбацио критике будућег америчког председника Трампа да неке чланице НАТО-а не издвајају два одсто БДП-а, колико је договорено за одбрану, и да њима САД и НАТО убудуће неће притећи у помоћ ако буду нападнуте.

"Поштујемо то да не можемо да се шверцујемо у НАТО-у. Али, иако смо савезници, неће Доналд Трамп управљати Чешком, као ни Словачком ни Немачком. Ми имамо своје националне интересе и морамо да улажемо у образовање и инфраструктуру", нагласио је Соботка.

Према проценама премијера Соботке, Чешка ће два одсто новца уложеног у одбрану достићи тек 2025. године, зато што армија није у стању да потроши ни око 185 милиона евра за колико се сваке године повећава буџет Министарства одбране, а камоли двоструко више новца, тако да би се та средства ионако пребацила у резервне фондове.

Према најновијим студијама, Чешка тренутно има армију која би била у стању да сама, без помоћи савезника, одбрани један једини од 14 региона.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво