Јункер: Нема проширења ЕУ пре 2020. године

Није реално да нека од држава кандидата постане пуноправна чланица Европске уније пре 2020. године, али то не значи заустављање, или успоравање преговора о придруживању, рекао је председник Европске комисије Жан Клод Јункер.

Жан Клод Јункер је на састанку "Размена мишљења са председником Јункером – 100 секунди за побољшање Европе" одговарајући на питање мађарског посланика ЕП родом из Србије Андора Делија о проширењу ЕУ на Западни Балкан рекао да неће бити проширења.

Јункер је у реаговању истакао да је споменута изјава Комисије погрешно протумачена, јер се она само односила на стицање пуноправног чланства, што не значи стопирање или успоравање преговора о придруживању нових чланица.

Преговори су у току и у позадини се одвија напоран рад, рекао је председник ЕК, додавши да узимајући у обзир све околности не мисли да је реално да нека од држава кандидата постане пуноправни члан пре 2020. године.

Дели је у свом излагању истакао да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ, али да је у последње време та политика успорена и ослабљена, наведено је у саопштењу његове канцеларије.

Упозорио је да изјава ЕК да неће бити проширења до 2019. године само допринела јачању евроскептицизма у државама кандидатима на Западном Балкану, што ствара значајне препреке у јавности на путу промовисања Европске уније и европских вредности у тим државама.

Пут стабилизације и придруживања је веома дуготрајан, захтеван и компликован процес што изискује проактивнији приступ од стране институција ЕУ, навео је Дели.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво