Жене гласале за Трампа упркос његовим сексистичким изјавама

Новоизабрани председник САД, републиканац Доналд Трамп је, упркос оптужбама за сексизам, мизогиним изјавама и контроверзним ставовима према абортусу, победио на председничким изборима делом и захваљујући гласовима жена, за које се веровало да су наклоњене његовој демократској ривалки Хилари Клинтон.

Према подацима телевизијске мреже Си-Ен-Ен, Хилари Клинтон је освојила 54 одсто гласова жена, док је за Трампа гласало 42 одсто, што је знатно више него што се очекивало.

Републиканског кандидата је подржало више од половине женских гласача, од чега њих 62 одсто нема факултетску диплому, наводи Си-Ен-Ен.

Ти резултати су потпуно супротни предизборним прогнозама, у којима се истицало да ће Трампови сексистички испади, нарочито снимак из 2005. године на којем се хвали како је неприкладно додиривао жене, одвратити женске бираче од гласања за републиканца и тако допринети томе да Клинтонова постане прва жена на челу САД.

Политички аналитичари су оценили да исход избора показује да су гласачи више фокусирани на економију, запошљавање, имиграцију и опасност од терористичких напада него на питање да ли ће се у Белу кућу уселити жена или мушкарац.

"Начин на који је Трамп третирао жене није бацио сенку на кључне разлоге због којих је изабран – социјални хаос и презир елите, којој припада и Хилари Клинтон", навела је Дајан Хит, професорка политичких наука на Универзитету "Сент Џон" у Њујорку.

С друге стране, изненађујућа победа милијардера је узнемирила многе жене које је запрепастила чињеница да људи нису били огорчени на будућег председника који износи сексистичке ставове.

На сајту магазина Слејт је објављен чланак у коме се наводи да је "више од половине белкиња гласало за човека који се на видео-снимку јавно хвалио сексуалним злостављањем жена, најавио да ће тражити од Врховног суда да укине пресуду из 1973. године којом се женама дозвољава да абортирају и 30 година жене сводио на њихове сексуалне атрибуте".

У чланку се додаје да су "белкиње на тај начин издале друге жене, своју земљу, али и саме себе".

Трампов став о абортусу један је од главних разлога за забринутост активиста за права жена, пошто је републиканац током целе кампање давао крајње екстремне изјаве о том питању, те се чак залагао за кажњавање жена које се одлуче за абортус из немедицинских разлога.

Полемику је такође изазвао могући утицај Трамповог будућег потпредседника Мајка Пенса на проблем абортуса, јер је и он током кампање истицао религиозне и друштвеноконзервативне ставове.

Пенс, некадашњи гувернер Индијане, залагао се за ригорозне мере против абортуса и укидање финансијских средстава центрима за планирање породице у којима се врше прекиди трудноће.

"Американце који су забринути за слободу планирања породице требало би да узнемири победа Трампа и Пенса", оценила је Дајан Хит.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво