Доналд Трамп је председник Сједињених Америчких Држава

Клинтон – Трамп 218:276. Кандидат републиканаца Доналд Трамп је победом у Висконсину прешао магичну границу од 270 електорских гласова и постао нови председник САД. Хилари Клинтон честитала победу ривалу. Републиканци задржали већину у Сенату и Представничком дому Конгреса.

09.05 - Изабрани потпредседник САД Мајкл Пенс поручује да су грађани рекли своји и да ће Трампово вођство и визија Америку поново учинити великом. 

09.00 - Победа Трампа уздрмала је светске берзе: велики пад вредности акција услед панике инвеститора због неизвесности у финансијском сектору, имиграцији и геополитичких тензија. 

08.50 - "Хвала вам свима. Жао ми је што сте оволико чекали. Управо сам добио позив од госпође Клинтон, која је честитала свима на нашој победи, а ја сам јој честитао на борби која је била лавовска. Бићу председник свим Американцима", рекао је Трамп у првом обраћању по проглашењу резултата.

08.40 - Хилари Клинтон позвала Трампа и честитала му победу, јавља Си-Ен-Ен. 

08.34 - Победом у Висконсину, Доналд Трамп је прешао магичну линију од 270 електорских гласова, јавља агенција Блумберг.

08.18 - Доналд Трамп пристиже у свој изборни штаб где се очекује да ће се обратити својим присталицама.

08.04 - Шеф изборног штаба Хилари Клинтон, Џон Подеста, рекао да је поносан на бираче, али да нема шта да каже пре него што се преброје гласови у неколико преосталих држава. 

07.47 - Доналд Трамп ће се обратити нацији чим га телевизијске мреже прогласе за победника избора, јављају медији у САД.

07.39 - Трамп је освојио и Пенсилванију и само му шест електорских гласова недостаје до уласка у Белу кућу.

07.31 - Лидерка десничарске француске партије Национални фронт, Марин ле Пен, већ честитала изборну победу Доналду Трампу, преноси Ројтерс

07.18 - Републиканци задржали већину и у Сенату, јавља агенција Блумберг

07.14 - Доналд Трамп је спремио победнички говор у којем ће позвати Америку на јединство и бити "широкогруд" према ривалима, јавља Си-Ен-Ен. Пре неколико сати амерички медији су објавили да је Трамп спремио говор којим ће признати пораз.

07.12 - Доналд Трамп освојио је Висконсин, јавља Фокс њуз

06.25 - Хилари Клинтон добила Неваду, јавља АП. 

06.12 - Вредност пезоса опала за чак 13 одсто, преноси Ројтерс.

05.57 - Камена лица у штабу Хилари Клинтон. Амерички сајтови, сада скоро без изузетка, огромне шансе за победу на председничким изборима дају Доналду Трампу. У Трамповом штабу атмосфера је готово слављеничка.

05.35 - Трамп освојио Џорџију и Ајову. Хилари Клинтон добила Вашингтон.

05.30 - Сајт канадске имиграционе службе је пао, највероватније због великог броја посета. Либерални Американци су најављивали да ће се, у случају да Трамп победи на изборима, иселити у Канаду.

05.20 - Уколико Доналд Трамп освоји Висконсин, пут ка Белој кући му је широм отворен, пишу амерички медији. 

05.08 - Трамп је добио и Северну Каролину, јављају медији у САД. Хилари Клинтон освојила Орегон.

05.01 - Хилари Клинтон добила Калифорнију и Хаваје. Аналитичари тврде да ти резултати неће унети нимало мира у њен штаб. Трамп је добио Ајдахо. Све очи упрте у резултате из Мичигена и Висконсина.

04.57 - Доналд Трамп је освојио Флориду, јавља Хафингтон пост.  

04.33 - Хилари Клинтон добила Вирџинију и Колорадо. Сајт fivethirtyeight јој даје 50 одсто шанси за победу на изборима, најмање од почетка изборне ноћи. Систем за прогнозу резултата Њујорк тајмса предвиђа победу Трампа.

04.19 - Трамп је освојио Охајо, јавља Си-Би-Ес. 

04.11 - Инвеститорима се не допада развој ситуације на америчким председничким изборима, па се очекује озбиљан пад на америчким берзама. Индекс Дау забележио највећи пад на светским берзама од 11. септембра 2011. године.

03.52 - Хилари Клинтон освојила Њу Мексико. Доналд Трамп добио Монтану и Мисури.

03.37 - Њујорк тајмс први пут предвиђа да Трамп има веће шансе за победу, 58 одсто. Си-Ен-Ен сматра да се Трамп "држи изненађујуће добро". 

03.31 - Трамп освојио Луизијану. Води у Охају, Вирџинији и на Флориди, али се нико не усуђује да прогласи победника у тим државама. Победа Хилари Клинтон у Конектикату.

03.13 - Трамп победио у Тексасу и Арканзасу. 

03.07 - Трамп води у Вирџинији, што у извесној мери представља изненађење за штаб Клинтонове. 

03.00 - Биралишта затворена у Аризони, Колораду, Висконсину, Минесоти, Небраски, Вајомингу, Њујорку и Мичигену. Клинтонова је, извесно је, победила у Њујорку, Трамп у Канзасу, Вајомингу, Јужној и Северној Дакоти.

02.42 - Републиканци ће задржати већину у Представничком дому Конгреса, јавља Ен-Би-Си. 

02.30 - Доналд Трамп је победио на Флориди, јавља Њујорк тајмс.  

02.28 - Доналд Трамп освојио Алабаму. Ниједна америчка телевизијска мрежа се не усуђује да прогласи победника на Флориди, где је републикански кандидат у благој предности.

02.05 - Серија победа за Хилари Клинтон, укупно седам држава, укључујући Делавер, Њу Џерзи, Мериленд, Илиној и Масачусетс. Трамп добио Оклахому, Тенеси и Мисисипи. Хилари Клинтон сада има 68 електорских гласова, док је Трамп освојио 48.

01.33 - Трамп победио у Западној Вирџинији, јавља Фокс њуз

01.30 - Волстрит џорнал, позивајући се на изворе из Трамповог штаба, пише да је кандидат републиканаца већ написао говор у којем признаје пораз и резултате избора. 

01.04 - Трамп однео победу у Индијани и Кентакију, Хилари Клинтон у Вермонту, јавила је агенција АП. Ти резултати су у потпуности у складу са предизборним очекивањима.  

01.00 - Биралишта се затварају у Џорџији, Јужној Каролини, Вермонту, Вирџинији и на Флориди. 

00.40 - Бивши председник САД, Џорџ Буш млађи и његова супруга Лора, нису гласали за Хилари Клинтон, како су раније јавили амерички медији, већ су гласачке листиће оставили непопуњене, рекао је Бушов портпарол.

00.30 - Према излазним анкетама, Доналд Трамп убедљиво води у Кентакију и Индијани, јавља Си-Ен-Ен. То су прве две државе у САД где су затворена бирачка места.

00.23Једна особа је подлегла повредама после пуцњаве у близини два бирачка места у предграђу Лос Анђелеса, Азуси. Том приликом рањене су још три особе. (Обновљено у 01.02). 

00.13 - Емпајер стејт билдинг, због избора, светли у бојама америчке заставе.

00.00 - Електронски систем за гласање у Колораду није радио пола сата. Гласачке машине су знатно напредовале у последњих десет година, али се кварови и даље дешавају. 

23.15 - "Не одустајте", поручио је Доналд Трамп бирачима нешто мање од три сата пре затварања биралишта на западној обали САД, наводећи да су избори "далеко од готових". 

23.01 - Торта унета у Трампову зграду на Менхетну, јавља америчка телевизијска мрежа Еј-Би-Си.

22.40 - Америчке берзе завршиле су радни дан са умереним добицима, што суштински значи да су се инвеститорима "свидели" сигнали које су видели током изборног дана у САД. 

22.17 - Берни Сандерс, дојучерашњи ривал Хилари Клитон за место демократског кандидата, очекује "убедљив пораз" Доналда Трампа. "Његова кампања била је заснована на лажима и покушао је да подели Америку. То је лоше", рекао је Сандерс.

21.45 - Суд у Невади одбацио жалбу Трамповог штаба око продуженог времена за гласање на једном месту за превремено гласање у Тексасу. 

21.00 - У Тексасу ухапшен мушкарац који је, са сачмарицом у рукама, вређао гласаче демократа, јављају тамошњи медији. 

20.53 - Једно истраживање јавног мњења показало да 80 одсто Американаца једва чека да се избори окончају. Половина испитаника осећа бес после маратонске кампање, пише сајт fivethirtyeight.

20.38 - По једна примедба на ток гласања из штабова демократа и републиканаца. Трампови адвокати се жалили јер је једно место за превремено гласање у Невади било отворено два сата дуже. Демократе узвратиле, жалећи се јер је Трампов син Ерик, супротно закону, објавио свој гласачки листић на Твитеру.

20.20 - Још трају недоумице да ли ће Доналд Трамп признати резултате избора. "Тек ћу видети под којим околностима" могу да признам резултате, рекао је Трамп телевизијској мрежи Фокс.

20.11 - Гласање у Америци протиче без озбиљних проблема. На стотинама гласачких места приметни дуги редови. Кварови на рачунарима "обесхрабрили" су неколико десетина људи да гласају у Тексасу. У Пенсилванији приметно присуство посматрача на бирачким местима.

19.05 - Нови председник САД изборну победу ће славити у Њујорку, ко год да победи, при чему је републикански кандидат за евентуалну прославу изабрао релативно скроман хотел на Шестој авенији, док је његова демократска противница у те сврхе изнајмила огроман Центар "Џевитс", јавио је АФП.

18.50 - Забележена рекордна излазност Латиноамериканаца на Флориди, њих чак 980.000 изашло је на изборе, што је добра вест за Хилари Клинтон.

17.00 - Доналд Трамп гласао на свом бирачком месту на Мeнхeтну, заједно са супругом Меланијом. "Било је тешко одлучити за кога да гласам", рекао је Трамп новинарима испред бирачког места, преноси АФП.

15.40 - Демократска кандидаткиња за председника САД Хилари Клинтон гласала је у Њујорку, док се гласање кандидата републиканаца Доналда Трампа очекује касније током дана.

15.30 - "Ако не победим, схватићу то као огромно губљење времена, енергије и новца", рекао је Доналд Трамп, говорећи о шансама на изборима.  

Број коментара 100

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво