Протести Курда у више градова Европе

Хиљаде Курда се окупило у неколико европских градова у знак протеста против хапшења прокурдских политичара у Турској.

У Келну, на западу Немачке, окупило се између 6.500, према подацима полиције и 15.000 људи колико процењују организатори протста, носећи заставе и транспаренте које промовишу Народну демократску партију чији су лидери у петак ухапшени у Дијарбакиру у Турској.

Марш Курда у Келну протекао је без инцидената. У Немачкој живи највећа курдска заједница у Европи. Истовремено, Немачка има и најбројнију турску заједницу на старом континенту.

Протести су одржани и у неколико градова Француске. У Паризу се такође окупило око 2.000 Курда који су носили слогане на којима је писало "Турска бомбардује, Европа ћути" и "Зауставите Ердогана", преноси АФП.

У Грчкој је око 1.000 Курда и прокурдских подржавалаца марширало до турске амбасаде у Атини, узвикујући "Ердоган фашиста", у знак протеста због притварања курдских лидера у Турској, али их је полиција спречила да дођу до амбасаде, јавља Ројтерс.

Лидери турске прокурдске опозиционе Народне демократске партије ухапшени су у петак у оквиру истраге о тероризму, што је изазвало осуду Запада због оштрих мера против дисидената под мандатом турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

У Атини су демонстранти махали великим курдским заставама и транспарентима са ликовима лидера ХДП Селахатина Демиртаса и Фигена Јуксекдага.

"Не Ердогановом диктаторству", писало је на једном транспаренту.

Представник курдске Партије демократске уније у Грчкој Ибрахем Муслем рекао је да хапшења представљају "напад на демократију и човечност широм света".

Турске власти наложиле су формално хапшење и деветоро запослених у редакцији водећег опозиционог листа и притвориле још прокурдских званичника.

Више од 110.000 званичника, укључујући судије, наставнике, полицјајце и цивилне службенике, притворено је или суспендовано после неуспелог покушаја пуча у јулу, подсећа Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи