Ворик: Урушавање калифата неће сломити ИД

Ирачка војска, уз подршку САД и других земаља, напредује ка Мосулу и ако дође до очекиваног пада тог града, то би био озбиљан, али не и смртоносни ударац Исламској дрžжави, сматра амерички новинар Џžоби Ворик.

Ворик је добитник Пулицерове награде и аутор књиге о терористичкој групи названој "Црне заставе - успон Исламске државе".

Мосул је у протекле две године био под контролом Исламске државе, служећи као значајно упорише у такозваном "калифату", чије је седиште сиријски град Рака.

Губитак Мосула могао би да нанесе озбиљан, али не и смртоносни ударац Исламској дрžжави, каже Џžоби Ворик, преноси Глас Америке.

"Њихова идеја ће бити присутна још дуго и бојим се да ће за борбу против ње бити потребне године”, сматра он.

Ворик каже да је за успон Исламске државе крива америчка инвазија на Ирак.

"Да смо задржали фокус на Ал Каиди и нисмо отишли да гањамо Садама Хусеина, мислим да би историја ишла другачијим током и данас се не бисмо борили против овог противника”, наводи Ворик.

Ворик каже да је Исламска држава редефинисала идеју тероризма на глобалном нивоу.

"Мислим да је Исламска држава заменила Ал Каиду као 'баук'’, чак и за Американце. У нашој поп култури, у медијима, постоји велика фиксација на Исламску државу, јер су они успели да нас испровоцирају како Ал Каида никада није. Језиви призори погубљења, одсецања глава, злочини које они чине на дневној бази… то се увукло у америчку психу на начин који није успео чак ни Ал Каиди”, каже новинар.

Хиљаде људи отишле су на Блиски исток да се боре за Исламску државу. Када се калифат буде урушио, многи ће се вратити у своје родне земље. Ворик сматра да би за власти било мудро да издвоје оне који су се одрекли својих терористичких амбиција и искористи их за сузбијање џихадистичке поруке, коју ће ширити они који настављају да верују у њу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво