Русија: Неубедљива истрага УН о хемијским нападима у Сирији

Руски амбасадор Виталиј Чуркин рекао је у Савету безбедности да закључци о наводним хемијским нападима сиријског режима "нису поткрепљени доказима".

Русија је одбацила као "неубедљиве" закључке истраге спроведене под вођством Уједињених нација, који показују да су снаге сиријске владе извеле најмање три хемијска напада у Сирији, јавља АФП.

Руски амбасадор Виталиј Чуркин рекао је у Савету безбедности да ти закључци "нису поткрепљени доказима", како је наведено у тексту његових опаски, који је француској агенцији достављен током састанка иза затворених врата.

Прошле недеље је најављено да ће Савет безбедности данас дискутовати о најновијем извештају међународног тима, чији је пун назив Заједнички истражни механизам Организације за забрану хемијског оружја и УН (ЈИМ).

Савет безбедности је успоставио ЈИМ пре годину дана, како би се утврдило ко је одговоран за хемијске нападе у Сирији, а тај тим је досад истражио девет случајева у седам сиријских градова.

Тим је установио да је сиријска влада извела и трећи хемијски напад у тој земљи разореној ратом, а то је наведено у извештају који је прошле недеље достављен Савету безбедности УН.

У извештају, који је достављен 21. октобра касно увече, у који је АП имао увид, тим тврди да постоје "довољни докази" на основу којих се може закључити да су сиријске снаге одговорне за један од напада у Кменасу у провинцији Идлиб, који је изведен 16. марта 2015. године.

Тим наводи да је направа, бачена са велике висине, "погодила земљу и ослободила токсичну супстанцу која је угрозила становништво", док су очевици и болничко особље препознали да је реч о мирису и симптомима гаса хлорина.

Тим је, међутим, закључио да нема довољно доказа да би се утврдила одговорност за друга два напада.

У августу је међународни тим окривио владу сиријског председника Башара eл Асада за употребу хлорина у два напада, а Исламску државу за употребу иперита у једном нападу, подсећа АП.

Тада је тим навео да још три напада указују на могућност умешаност владе.

САД, Британија и Француска траже да Савет безбедности Уједињених нација наметне санкције Асадовом режиму због коришћења хемијског оружја, али је Русија, најближа савезница Сирије, оценила да докази који су изнети у августовском извештају нису одлучујући и најавила да ће се успротивити санкцијама, подсећа америчка агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи