Расту тензије у Венецуели, Мадуро пред штрајк подиже плате

Инфлација у Венецуели, подстакнута несташицама робе свих врста, постала је потпуно необуздана. Повећање минималне зараде за 40 одсто, које најављује Николас Мадуро, због галопирајуће инфлације је заправо минимално.

Венецуелански председник Николас Мадуро је објавио да повећава минималну зараду за 40 одсто, уочи генералног штрајка који је за петак сазвала опозиција, тражећи његов одлазак пре истека мандата.

"Потписаћу повећање од 40 одсто легалне минималне зараде радника", која је сада нешто испод 140 долара месечно – рекао је венецуелански шеф државе на церемонији предаје социјалних станова. Иако звучи као велико, то повећање зараде је у ствари минимално, с обзиром на галопирајућу инфлацију.

Погођена падом цена нафте, која је извор 96 одсто девизног прилива, Венецуела пролази кроз једну од најгорих економских криза у својој историји.

Инфлација, подстакнута несташицама робе свих врста, постала је потпуно необуздана и према ММФ-у се очекује да ће ове године достићи 475 одсто и експлодирати на 1.660 одсто идуће, 2017. године.

Синоћ је опозиција уједињена у коалицији Стола за демократско јединство (МУД) мобилисала стотине хиљада људи широм земље да протестују против Мадура, а затим је позвала на општи штрајк у петак.

Опозиција је организовала ове протесте као одговор на то што је Национални изборни савет прекинуо процес за сазивање референдума о смењивању шефа државе.

Противници председника, такозвани чависти – названи по бившем председнику Угу Чавесу (1999-2013), траже одлазак Николаса Мадура, изабраног 2013, чији мандат истиче 2019. године, сматрајући да је он одговоран за економску кризу.

Тензије расту по мало сваког дана и две стране се узајамно оптужују да спроводе државни удар.

Крајем априла председник је већ био објавио повећање минималне плате за 30 одсто, уочи прославе Међународног празника рада, 1. маја, који је требало да буде обележен демонстрацијама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи