Сукоби турских снага и курдских милитаната

Пет припадника турских безбедносних снага и петорица курдских милитаната погинули су у сукобима на југоистоку Турске, где је дошло до немира после овонедељног хапшења двоје популарних градоначелника Дијарбакира, јавља Ројтерс.

До сукоба је дошло у малим градовима у близини Дијарбакира и границе са Ираком, саопштили су безбедносни извори.

Насиље је ескалирало током 15 месеци откако је Курдистанска радничка партија (ПКК) прекинула двогодишње примирје, а "уље на ватру" долило је хапшење градоначелнице Дијарбакира Гултан Кисанак и Фирата Алија који са њом дели ту функцију, у уторак увече, због оптужби за тероризам.

Посланик прокурдске Народне демократске партије оптужио је владу да је блокирала интернет на претежно курдском југоистоку после хапшења.

Председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је смена изабраних званичника и цивилних службеника који су оптужени за везе са ПКК, партије која се налази на листи терористичких група Турске, САД и ЕУ, кључни део борбе против те групе.

Амерички Стејт департмент позвао је синоћ Турску да "поступа са дужном уздржаношћу и поштовањем према слободи изражавања", док су високи званичници у ЕУ описали хапшења градоначелника као забрињавајућа.

Данас су приведена и три градска званичника у Дијарбакиру након што су окачили транспарент испред градске скупштине у знак подршке Кисанак и Анлију, наводи градски званичници.

Лидер ПКК позвао је Курде да се "издигну" у солидарности, пренела је агенција те групе, Фират.

Командант побуњеника Џемил Бајик тврди да значај Дијарбакира, града од 1,7 милиона становника, значи да су акције против његових изабраних званичника заправо напади на све Курде, наводи Фират.

ПКК, која тежи ка аутономији, покренула је оружану побуну 1984, а више од 40.000 људи убијено је од тада у сукобима, док их је у обновљеном насиљу од јула 2015. убијено на хиљаде, подсећа британска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се