Путин: САД заобилазиле Повељу УН – од Југославије до Сирије

Након распада СССР-а, САД су одлучиле да више ни са ким није потребно да се договарају о важним питањима, рекао је руски председник на састанку са политиколозима у Сочију. Путин је указао на то да су Сједињене Државе више пута заобишле Повељу УН, наводећи и пример бомбардовања Југославије.

Сједињене Америчке Државе су више пута употребљавале војну силу у свету заобилазећи Повељу УН – од Југославије до Сирије, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници међународног дискусионог клуба "Валдај".

Председник Русије је подсетио да су УН створене након Другог светског рата, када је постојао одређени распоред снага у свету, али да су затим, након распада СССР-а, по његовом мишљењу, САД одлучиле да више ни са ким није потребно да се договарају о важним питањима, што је резултирало бомбардовањем Југославије 1999. године, пренео је руски сајт Спутњик.

"Потом су уследили догађаји у Ираку. Зар су УН дозволиле акције у Ираку? Не. А пре тога је био Авганистан 2001. године. Да, ми знамо за трагичне догађаје од 11. септембра 2001. године, али је ипак према постојећем међународном праву требало отићи у Савет безбедности Уједињених нација и прво добити одговарајућу резолуцију", навео је руски председник.

Путин је подсетио да је након тих догађаја уследила и ситуација у Либији, о којој је донета резолуција.

"Сви су читали ту резолуцију. Шта је тамо написано? Зона слободног лета. Каква је то зона слободног лета, ако су почели да изводе ракетне ударе и да бомбардују територију? Грубо су све изврнули и опет нарушили Повељу УН. Након тога је дошла Сирија", рекао је Путин.

"Русија неће никог нападати, то је смешно"

Путин је у разговори са политиколозима рекао и да Русија нема намеру никога да напада, и да је то смешно и незамисливо.

"Русија не намерава никога да напада. То је смешно. Читао сам и ваше аналитичке материјале, не само оних који су присутни у сали већ и аналитичара из САД, из Европе. Међутим, то је незамисливо, глупо и нереално", рекао је Путин, а пренео руски сајт Спутњик.

Додао је да циљеви Русије нису глобална доминација нити експанзија и да његова земља заговара једнаку и недељиву безбедност за све.

"Има много држава у свету које могу да се ослоне на своју миленијумску историју, као што је то случај са Русијом. Ми смо научили да ценимо свој идентитет, слободу и независност. Истовремено, наш циљ није глобална доминација, експанзија или било каква конфронтација некоме", истакао је Путин.

Руски председник напомиње да се право лидерство не огледа у измишљању претњи и покушају доминације над другима, већ у схватању правих проблема и унапређењу уједињених напора земаља да реше те проблеме.

Русија управо тако схвата своју улогу у глобалним дешавањима, закључио је Путин.

"САД су велика сила, исправите ме ако грешим"

Наводи о покушају мешања Москве у предстојеће америчке председничке изборе хаковањем политичких институција у САД су хистерија, поручио је Путин. Истакао је да Русија не намерава никога да напада, и да је то смешно и незамисливо.

"Бројни митски, измишљени проблеми укључују хистерију. Не могу да нађем другу реч, хистерија је избила у САД у вези са утицајем Русије на изборе за америчког председника", навео је Путин.

Путин је запитао да ли ико озбиљно мисли да Русија може да утиче на избор америчких грађана, преноси АФП.

"Да ли су САД нека врста 'банана републике'? САД су велика сила. Молим вас, исправите ме ако грешим", рекао је Путин, изазвавши смех у публици.

Истакао је да његови покушаји да постигне договор са америчким председником Бараком Обамом о окончању крвопролића у Сирији нису уродили плодом, наводи Тас.

"Уједињен фронт за победу над тероризмом заправо није створен. У Вашингтону је било снага које су дале све од себе да спрече договор", нагласио је Путин.

Русија нема ништа против САД у "Нормандијској четворци"

Путин је изјавио да Русија нема ништа против уласка других држава, укључујући САД, у "Нормандијску четворку".

"Да ли је потребно привући још неког? Руска позиција је да ми немамо ништа против привлачења било кога, укључујући и наше америчке партнере", изјавио је председник Русије.

Додао је да дискусија у оквиру "Нормандијске четворке" тече уз потешкоће и слабу ефикасност, али да не постоје друге опције, преноси Спутњик.

Путин је додао и да Русија не жуди за доминацијом и да не представља глобалну претњу, како то неке друге државе желе да представе.

"Нормандијска четворка" (Русија, Француска, Немачка и Украјина) требало би да се ускоро поново састане да би размотрила конфликт у Украјини.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи