Клапер: Путин би могао да нареди обарање авиона САД

Главни принцип спољне политике Владимира Путина јесте то да је Русија један од кључних играча у савременом свету, каже директор америчке Националне обавештајне службе Џејмс Клапер. Наводи да би Путин могао да наложи војсци да обори америчке авионе ако САД покушају да успоставе зону забране лета да би се сузбило насиље цивилног рата у Сирији.

Клапер је, одговарајући на питања пред Саветом за спољне послове у уторак, рекао да не би могао да елиминише могућност обарања америчког авиона ако би Русија "проценила да то представља претњу за њихове снаге на терену", пренели су амерички медији.

Русија је у Сирију пренела веома напредан и моћан систем ваздушне одбране, наводи Клапер, оцењујући да то не би урадили да не планирају да га искористе.

Одговарајући на питање да ли сматра да Русија себе види као супер силу која се враћа, јер САД "предају своје позиције", Клапер је одговорио да сматра да је главни принцип спољне политике Владимира Путина тај да је Русија један од кључних играча у савременом свету.

"Природан ток историје је да смо прешли из биполарног система хладног рата у монополарну конструкцију међународних односа, где се такве државе као што су Русија, Кина сматрају важним, ако не и доминантним играчима. Оне су заиста такве", рекао је Клапер.

Клапер је нагласио да је то "историјски процес на који можемо да утичемо", пренео је Спутњик.

Одговарајући на питање о циљевима руског лидера, шеф Националне обавештајне службе САД је изјавио да Путина покреће његово схватање Русије као супер силе.

"Мислим да он види Русију као велику суперсилу. За њега је веома важно да се САД понашају према Русији као према великој сили", рекао је Клапер.

Он је руско-америчке односе назвао натегнутим и указао да између Москве и Вашингтона остају несугласице по питању Сирије и Украјине.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи