Пожари у "Џунгли" код Калеа, камп "очишћен" од миграната

У мигрантском кампу познатом као "Џунгла" у француском граду Калеу, који су власти почеле да руше, протекле ноћи избило је неколико пожара. Француске власти окончале "чишћење" кампа.

Пожари, који су избили у различитим деловима "Џунгле", слични су онима које су мигранти подметнули протекле ноћи у том кампу, наводи француска телевизија Бe-Eф-Ем.

Локална званичница Фабијен Бусио изјавила је протекле ноћи да мигранти "имају обичај" да пале своја склоништа пре него што их напусте.

Пожари су у овом импровизованом кампу, из којег се од понедељка евакуишу људи, почели да избијају у уторак увече, али су се интензивирали између 00.30 и 3.00, нарочито на улазу у кампу, саопштиле су власти Па-де-Калеа, преноси Фигаро.

У том временском периоду су експлодирале најмање две боце са гасом, због чега је већи број људи из кампа морало да се удаљи око 100 метара од "Џунгле".

У једној од експлозија је повређен сиријски мигрант, који је превезен у болницу. 

Пожаре су гасили ватрогасци из Калеа и оближњих градова, у пратњи полицијских снага, наводе локални званичници.

Камп "очишћен" од миграната

Француске власти су саопштиле да су окончале "чишћење" "Џунгле".

"Ово је крај 'Џунгле', наша мисија је завршена. Више нема миграната у кампу", саопштила је префект департмана Па-де-Кале Фабијен Бусио, преноси Би-Би-Си и додаје да је ова објава регионалне званичнице стигла док су ватре и даље гореле у кампу.

Камп је постао кључни симбол мигрантске кризе у Европи, са његовим становницима који су очајнички покушавали да се домогну Велике Британије.

Власти су од понедељка организовале одвожење миграната аутобусима у друге делове Француске.

У прва два дана операције, 3.242 одрасла мигранта напустила су камп аутобусима, док је 772 деце смештено у Привремени пријемни центар, према подацима министарстава унутрашњих послова и стамбених питања.

У "Џунгли" је, према подацима француских власти, живело 6.300 миграната, док хуманитарне организације тврде да их је тамо било више од 8.000.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво