Стручњаци: Русија има 55 моћних ракета "сатана"

Док тензије између Русије и Сједињених Америчких Држава подсећају на најтеже тренутке Хладног рата, стручњаци износе драматично упозорење о руском нуклеарном арсеналу: само пет руских Р-36М ракета могло би да уништи целу источну обалу САД, преноси Н1.

Руси имају 55 Р-36М ракета, које НАТО "одмиља" зове СС-18 "сатана". Ради се о најмоћнијем пројектилу у руском нуклеарном арсеналу, иначе највећем арсеналу на свету, преноси Интернешенел бизнис тајмс.

Ракета Р-36М може да носи нуклеарну бојеву главу снаге до 20 хиљада килотона, што је хиљаду пута снажније од бомбе која је бачена на Нагасаки.

Само један овакав пројектил могао би уништити три четвртине Њујорка, а последице би трајале хиљадама годинама, наводи Пол Крег Робертс.

Директан ударац пројектила "сатана" на Њујорк могао би усмртити четири и по милиона људи, ранити још 3,6 милиона и озрачити подручје у радијусу од скоро 1.000 километара.

Што је још алармантније, пројектил би могао бити опремљен с десет мањих бојевих глава, од којих би свака имала снагу од 550 килотона. Бојеве главе би се могле распршити на знатно ширем подручју.

Такав би напад било готово немогуће зауставити противракетном одбраном.

У чланку који је објавио Центар за истраживање глобализације, Робертс упозорава да би Русија лако могла уништити НАТО савез и довести до његовог колапса.

Према стручним проценама америчке Федералне агенције за управљање ванредним ситуацијама (ФЕМА) из Хладног рата, мете руског нуклеарног напада били би многољудни градови као што су Њујорк, Филаделфија, Мајами, Бостон, Вашингтон.

Робертс није једини који упозорава на могућност избијања Трећег светског рата.

Руски званичник Сергеј Марков, члан Грађанске коморе, надзорног и консултативног државног тела у Москви, тврди да би ескалација сукоба у Сирији могла довести до директног сукоба великих светских сила, преноси Н1.

Марков предвиђа да би до ескалације могло доћи када Русија, појачана флотом која управо плови за Сирију, покрене нови, масивни напад на Алеп, којим жели докрајчити антирежимске побуњенике.

НАТО предвиђа да би до напада могло доћи за две седмице. Руска ратна флота је пре неколико дана прошла кроз Ламанш.

Русија оптужује НАТО за "агресивне активности" као што је постављање противракетног штита у источној Европи и повећање броја трупа на граници с Русијом.

С друге стране, сама Русија је у последњих неколико година извела стотине војних вежби.

НАТО званичници оптужују Русију да под параваном војних вежби концентрише трупе на граници с ЕУ.

Русија је недавно одржала и вежбе за случај нуклеарног напада, у које је било укључено 40 милиона људи, преноси Индекс.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи