Да ли је Штајнмајер хтео да тргне ЕУ из кризе?

"Европска унија могла би да пропадне уколико не сагледамо озбиљност кризе у којој се налазимо, морамо поново убедити грађане да је то добра идеја уместо што се ушушкавамо у европским институцијама" - ово није говор неког романтичног студента већ немачког министра спољних послова Франка Валтера Штајнмајера који је никада гласније проговорио о могућности краха европске идеје. Да ли је претерао или ствари стоје баш тако?

Основни принципи на којима је ЕУ основана су на испиту, можда најтежем до сада. На то упозорава високи немачки званичник.

"Прошла година је беспоштено показала да су извесности, које су деценијама важиле за апсолутно сигурне, изненада доведене у питање. Ако више не умемо да ценимо вредност ЕУ, она ће онда пропасти", упозорио је Штајнмајер.

Стабилност Уније уздрмале су познате кризе - финансијска, мигрантска, Украјинска, а додатно и иступање Британије из чланства. Али, зашто је баш Штајнмајер поменуо реч, коју европски званичници ретко помињу - пропаст? Познаваоци виде два разлога.

"Он је овом изјавом желео уствари да пробуди све оне људе, не евроскептике, него управо оне који се залажу за опстанак ЕУ истичући то да је неопходно саслушати оне који се противе ЕУ или који имају замерке на функционисање ЕУ, будући да су лидери ЕУ најчешће били глуви на замерке", каже Ненад Радичевић, дописник Политике и сарадник РТС-а из Немачке.

"Ова изјава показује и једну опредељеност званичног Берлина да се, ипак, окрене као што он сам каже у овом интервјуу, једном дијалогу, са другим државама чланицама ЕУ, а како би се утврдио један нови концепт развоја ЕУ", истиче Драган Ђукановић из Центра за спољну политику.

Зашто позив на разговор који Берлин упућује помало успаваним чланицама не треба олако схватити?

"Важно је да је потреба за реформом саме ЕУ идентификована. Ја сам сигурна да ће она по не знам који пут у својој историји изаћи ојачана из ове кризе, а да је немачки министар у праву када упозорава да ако се не приступи реформским процесима, ЕУ прети распад и то због онога што је он рекао а то је одустајење или удаљавање од фундаменталних европских вредности којих грађани ЕУ нису спремни да се одрекну", наводи Наташа Драгојловић из Националног конвента о ЕУ.

Немачка не остаје на упозорењима, већ најављује и излазак на терен. На турнеји по Европи коју покреће управо Штајнмајер желе да чују критику и са грађанима разговарају о будућности Уније.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи