Трупе САД од 2017. године стациониране и у Норвешкој

Министарство одбране Норвешке ће дозволити америчким трупама да буду стациониране на њеном тлу током ограниченог периода почев од 2017. године, јавља "Ројтерс".

То ће бити први пут да ће стране трупе бити стациониране на норвешкој територији откако је окончан Други светски рат, напомиње британска агенција.

Око 330 америчких маринаца биће стационирано у војној бази Вернес у средишњој Норвешкој почев од јануара, наводи се у саопштењу, уз напомену да ће та експериментална акција бити преиспитана током године.

"САД су наш најважнији савезник и имамо блиске билатералне односе које желимо да развијемо", саопштила је министарка одбране Норвешке Ине Ериксен Серејде.

Навела је да одбрана Норвешке зависи од савезничког јачања и да је за норвешку безбедност кључно да њени савезници стекну знање које је потребно да би оперисали у тој земљи, заједно са норвешким снагама.

Норвешка министарка је изразила забринутост због руске војне активности од припајања Крима 2014, преноси Ројтерс, подсећајући да Норвешка са Русијом дели границу на Арктику.

Одлука Министарства одбране Норвешке изазвала је, међутим, критике делова опозиције.

"Тиме се не шаље добар сигнал. Суочавамо се с хладном политичком климом која изискује предвидивост Норвешке", рекао је Аудун Лисбакен, лидер мале опозиционе Социјалистичке леве партије, додавши да би Норвешка требало да јача своју националну одбрану, а не да стреми ка неком облику трајног присуства трупа САД.

Норвешка је оснивачка чланица НАТО-а и блиска политичка савезница САД, трупе Северноатлантске алијансе одавно долазе у ту нордијску земљу ради учешћа у војним вежбама, али никада нису биле стациониране на норвешкој територији, закључује британска агенција.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво