Породице против ексхумације жртава авионске несреће у Смоленску

Породице жртава авионске несреће из априла 2010. године у Смоленску, на западу Русије, у којој је погинуо и председник Пољске Лех Качињски, упутиле су апел властима и бискупима Пољске католичке цркве да спрече ексхумације жртава које треба да почну у новембру како би се нашла потврда да је на Качињског извршен атентат, а да је авион оборила Русија.

Апел свим људима добре воље, пољским властима и цркви потписало је 200 чланова из 17 породица укупно 96 жртава пада пољског председничког авиона који се срушио у покушају да по немогућим временским условима и густој магли, упркос упозорењу руских контролора лета, слети на слабо опремљен војни аеродром у Смоленску, који се као изузетак отварао за цивилне летове.

"Шест година након тих страшних дана стојимо сами пред безобзирним и окрутним чином: наше ближње извући ће из гробова упркос томе што је табу да се узнемирава починак мртвих. Апелујемо на црквене великодостојнике чији свештеници су испратили наше драге на гробља: браните њихове гробове пред скрнављењем", стоји у отовреном писму породица, које преноси Газета виборча.

Ексхумацију и поновне обдукције посмртних остатака 83 од укупно 96 погинулих чланова високе државне и војне делегације и посаде авиона, пошто су неки кремирани, наредило је у јуну пољско државно тужилаштво, а чекало је новембар, јер пољски закони не дозвољавају ексхумације преко лета.

Поновне обдукције затражила је нова истражна комисија, формирана када је у јесен прошле године на власт дошла конзервативна странка Право и Правда брата близанца покојног председника, Јарослава Качињског, који је уверен да је Русија извшила на његовог брата атентат и авион намерно оборила по наређењу садашњег председника Русије Владимира Путина.

Још гласнији заговорник те теорије завере је пољски министар одбране Антони Маћеревич, а нова истрага под његовим надзором покушава сада за њу да нађе доказе, у виду трагова експлозива на посмртним остацима жртава, чија обдукција је извршена одмах после несреће, али у Москви.

За тезу о атентату никакве доказе није нашла ни руска ни досадашња пољска званична истрага, међутим, Качињски, Маћеревич и присталице садашњих пољских власти у те закључке не верују и оптужују тадашњег пољског премијера а садашњег председника Европског савета Доналда Туска да се заверио са Путином и доказе сакрио.

Министар одбране Маћеревич чак је прошле седмице оптужио Туска да је у Смоленску на дан несреће разговарао са Путином и да то ником није пријавио.

Он је рекао и да постоји сензационални снимак који то потврђује а за који нико не зна, међутим, показало се крајем ове седмице, када је Маћеревич снимак објавио, да је то снимљени материјал пољских телевизија објављиван и раније, а Туск се није састао са Путином у четири ока, већ је ту маса сведока и телевизијске камере.

"Присталице теорије завере морају да се договоре сами са собом око некакве верзије. Њихове садашње верзије се узајамно искључују. (Руски) контролори лета су намерно испратили на смрт посаду 'тупољева', а у авиону је експлодирала бомба. Одлуку да његов брат лети у Смоленск донео је Јарослав Качињски. Веровањем у своју измишљотину о атентату понаша се у складу са психолошким одбрамбеним механизмом. Тешко је живети када је савест оптерећена одговорношћу за то што се десило", казао је о ексхумацијама и новој истрази која тражи доказе о атентату тадашњи шеф пољске дипломатије Радослав Шикорски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара