САД негирају убиство цивила у ваздушном нападу код Киркука

Коалиција на челу са САД негирала је да је извела ваздушни напад у којем је убијено 15 жена у шиитском светилишту на северу Ирака.

Русија је за напад, изведен у петак, оптужила ову коалицију која је, према тврдњи њеног портпарола пуковника Џона Доријана "дефинитивно утврдила" да није извела ваздушни напад у Дакуку у којем су наведене цивилне жртве, преноси АФП.

Агенција наводи да су локалне власти града, који се налази на око 200 километара од Багдада и тамошњи лекари изјавили да је смртоносни напад изведен из ваздуха.

Руско Министарство одбране саопштило је јуче да је коалиција на челу са САД одговорна за напад на људе окупљене на сахрани у петак у ирачком граду Дакук, 30 километара од Киркука, у којем је погинуло више десетина људи.

Портпарол руског Министарства одбране генерал Игор Конашенков изјавио је да су борбени авиони коалиције изгледа препознали колону људи на сахрани као терористе Исламске државе, пренео је сајт РТ.

"Судећи према наводима сведока, пилоти борбених авиона су од колоне људи на сахрани помислили да су терористи. Погинуле су десетине ирачких цивила, укључујући жене и децу", рекао је Конашенков.

Он је додао: "Руски извиђачки авиони су уочили два борбена авиона како врше нападе у Дакуку, око 30 километара јужно од Киркука, где, према нашим подацима, нема бораца ИС".

Конашенков је истакао да такви инциденти имају карактеристике ратних злочина и да су такви напади постали свакодневна рутина за међународну коалицију.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво