Маћеревич: Русија јасно да каже да ли је одустала од "мистрала"

Пољски министар одбране Антони Маћеревич, који је као готову ствар пренео ове седмице непроверене гласине да је Египат продао за симболични долар два ратна брода "мистрал" које је купио од Француске, затражио је сада од руских власти званично објашњење да ли до тих бродова које им није продала Француска покушавају заиста да дођу.

"Нама је потребно да буде апсолутно јасно да ли Кремљ настоји да дође до тог оружја и да ли жели да промени равнотежу снага у Балтичком и Црном мору или не. Нужна нам је јасна изјава руске стране да ли тежи да набави те бродове или је потпуно одустала", рекао је Маћеревич, јављају данас пољски медији.

Пољски министар је рекао да никакви коментари на Твитеру и у медијима којима су и Египат и Русија као потпуну будалаштину и бесмислицу демантовали Маћеревичеве тврдње да су бродови продати Русији неће променити суштину ствари.

"Никакве медијске приче ни твитови не мењају суштину ствари да ти бродови у рукама Русије мењају однос снага на Балтику и Црном мору. Ситуација је данас тако напета да Пољска мора да добије јасну изјаву", рекао је Маћеревич.

Пољски министар одбране, најближи сарадник и човек од поверења лидера пољске владајуће странке Право и Правда Јарослава Качињског у четвртак је на питање посланика у пољском парламенту потврдио као истините, и то наводно доказану обавештајним поверљивим информацијама које он лично зна, гласине о томе да је Египат продао Русији два брода "мистрал" која није хтела да јој прода Француска.

Када су пољски медији пошли трагом приче и објавили да је о продаји "мистрала" јавио прво неки Рус на Твитеру али вест није преузео ниједан од озбиљних ни руских ни западних медија већ само сумњиви руски сајтови а званични демантиј стигао је и из Кремља и од египатске амбасаде у Москви, Маћеревич је рекао да је добро што се Русија повукла јер види да себи не може баш све да допусти.

Пољско Министарство одбране затражило је изненада у суботу да те информације о којима је Маћеревич причао као о поузданим и проверенима обавештајним подацима сада званично разјасни Русија и тако посредно признала да трансакције с "мистралима" није било.

"Очекујемо јасан став Русије да ли је одустала од те куповине. У интересу је безбедности Пољске да Русија не дође у посед најсавременијих десантних бродова класе 'мистрал'", саопштила је портпаролка пољског Министарства одбране Катажина Јакубовска, а сада је јасну изјаву затражио и сам Маћеревич.

"Узнемирава ме чињеница да пољски министар одбране информације о тајанственим догађајима преузима од руских 'тролова'. То би све било смешно када не би био у питању министар одбране. У САД има много људи који мисле да је Барак Обама гуштер из космоса. Али ни у једној нормалној држави таквим стварима се не бави Министарство одбране. Такве људе окруже негом и настоје да им помогну у њиховом тешком психичком стању. Узнемирујуће је да човек који одговара за одбрану Пољске може да буде тако подложан за прихватање таквих глупости", рекао је поводом Маћеревича посланик опозиције Михал Камињски.

Апеловао је на посланике владајуће странке да коначно учтиво објасне министру одбране да не може да верује у све што се појави на интернету.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво