УН тражи истрагу о људским правима и хемијском оружју у Сирији

Савет УН за људска права донео је резолуцију којом се позива на појачану истрагу кршења људских права и злостављања у северном сиријском граду Алепу.

Како преноси АП, на посебној седници Савет је разматрао погоршану ситуацију у вези људских права у Сирији и Алепу, у којем су у протеклом периоду појачани руски и сиријски ваздушни удари.

Резолуцијом, која је усвојена тражи се од Истражне комисије о Сирији да посебно испита злочине у Алепу и извести о томе Савет УН за људска права.

Британија је предводила иницијативу да се резолуцијом изврши притисак на Русију, наводи АП. Пет амандмана које је Русија предложила је одбачено.

Сирија користила хемијско оружје

Истовремено, тим УН и Организације за забрану хемијског оружја установили су да је сиријска влада извела и трећи хемијски напад у тој земљи разореној ратом, а то је наведено у извештају који је достављен Савету безбедности УН, јавља АП.

У извештају, који је достављен у петак касно увече, у који је америчка агенција имала увид, међународни тим тврди да постоје "довољни докази" на основу којих се може закључити да су сиријске снаге одговорне за један од напада у Кменасу у провинцији Идлиб, који је изведен 16. марта 2015. године.

Тим наводи да је направа, бачена са велике висине, "погодила земљу и ослободила токсичну супстанцу која је угрозила становништво", док су очевици и болничко особље препознали да је реч о мирису и симптомима гаса хлорина.

Тим је, међутим, закључио да нема довољно доказа да би се утврдила одговорност за друга два напада.

У августу је овај међународни тим окривио владу сиријског председника Башара ал-Асада за употребу хлорина у два напада, а Исламску државу за употребу иперита у једном нападу, подсећа АП. Тада је тим навео да још три напада указују на могућу умешаност владе.

Експерти су, међутим, сада навели да не могу да потврде употребу бурад-бомби у Кфар Зити у провинцији Хама 18. априла 2014, јер су остаци направе у међувремену уклоњени.

Тим истиче да је "кључно позвати на одоговорност оне који користе или намеравају да користе хемикалије као оружје, јер је од суштинске важности одвратити све они који и даље верују да се ишта може добити употребом токсичних хемикалија као оружја".

САД, Британија и Француска траже да Савет безбедности УН наметне санкције Асадовом режиму због коришћења хемијског оружја, али је Русија, најближа савезница Сирије, оценила да докази који су изнети у августовском извештају нису одлучујући и да ће се успротивити санкцијама.

Очекује се да ће Савет безбедности у четвртак дискутовати о најновијем извештају тима, чији је пун назив Заједнички истражни механизам Организације за забрану хемијског оружја и УН.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво