Канадска министарка напустила преговоре о трговинском споразуму са ЕУ

Кристија Фриленд, канадска министарка за међународну трговину тврди да ЕУ није спремна да потпише трговински споразум са Канадом (ЦЕТА) и напустила је преговоре у Бриселу.

"Чини ми се да ЕУ није спремна да потпише међународни споразум, чак ни са државом која дели европске вредности као што је то Канада", рекла је Фриленд после напуштања преговора са представницима белгијског региона Валонија.

Фрилендова је нагласила да је Канада "разочарана", али да потписивање споразума тренутно није могуће.

Није познато да ли ће званичници ЕУ у наредном периоду покушавати да реше спор са Валонијом.

Брисел покушава да убеди франкофони белгијски регион да подржи такозвани ЦЕТА договор, за чије потписивање је потребна сагласност свих чланица ЕУ. Белгија може да подржи договор само ако га једногласно подрже сви региони у тој земљи.

Свечано потписивање споразума заказано је за 27. октобар, када је предвиђено да канадски премијер Џастин Трудо присуствује самиту ЕУ-Канада. Уколико се преговори не окончају, потписивање споразума ће највероватније бити отказано.

Званичници Валоније траже јаче гаранције како би заштитили своје пољопривреднике, животну средину и стандард потрошача. Они се боје да би потписивање споразума с Канадом, а касније и са САД довело велике мултинационалне компаније у Европу, које би могле да униште мала валонска предузећа и њихов начин живота.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво