Израел суспендовао сарадњу с Унеском

Пошто је Унеско усвојио нацрт резолуције у којој се поричу историјске везе јудаизма са Брдом храма у јерусалимском старом граду, израелски министар образовања Нафтали Бенет је одлучио да суспендује сваку сарадњу са Организацијом за образовање, науку и културу Уједињених нација. Генерална директорка Агенције УН за образовање, науку и културу Ирина Бокова осудила усвајање резолуције.

Генерална директорка Агенције УН за образовање, науку и културу Ирина Бокова је осудила усвајање резолуције у којој се не помиње веза између јудаизма и Брда храма, светог места у Јерусалиму на коме су некада били древни јеврејски храмови, а где је сада џамија Ал Акса, трећа по значају у исламу.

Mинистар образовања Нафтали Бенет је рекао да Унеско "даје ветар у леђа терору", пренели су израелски медији. У четвртак су 24 земље чланице Унеска подржале нацрт резолуције која је у Израелу оцењена као анитизраелска јер се у њој доводи у питање веза Јевреја са Зидом плача.

Шест чланица је гласало против одлуке, а 26 је било уздржано. САД, Велика Британија, Немачка, Холандија, Литванија и Естонија су се успротивиле.

Бенет, који је такође председник Израелског комитета за Унеско, одлучио је да се комитет неће састајати са званичницима те агенције Уједињених нација, присуствовати међународним конференцијама, нити професионално сарађивати с њом.

"Синоћња одлука је равна порицању историје, које даје ветар терору. Онај који награђује присталице џихада у Јерусалиму, у којем је ове недеље двоје Јевреја убијено, могао би, боже опрости, бити следећи", навео је Бенет у саопштењу.

Министар је објаснио да ће "одвајање Јерусалима од Израела имати ефекат домина, који ће на крају нанети штету Западном свету".

Упркос оштрим речима, израелски медији коментаришу да Бенетово саопштење нема практичног значаја, јер ионако нема планиране заједничке активности у наредним недељама. Најавио је да ће се комитет састати ускоро како би се дискутовало о следећим корацима.

Медији такође наводе да сарадња израелског комитета и Унеска служи претежно израелским интересима и бави се израелским иницијативима, па се сумња да ће дуго бити суспендована.

Сарадња је углавном заснована на глобалном образовању против антисемитизма, на сећању на холакауст и очувању наслеђа.

Нацрт је спонзорисало неколико арапских земаља и у њему се користи само исламско име за место које је свето и за Јевреје и за муслимане, а које укључује Зид плача, остатак древног храма на коме се моле Јевреји из целог света, наводи агенција АП.

Нацрт резолуције о којој ће се наредне недеље расправљати на Извршном савету Унеска претходно је критиковао израелски премијер Бенјамин Нетанјаху, рекавши да се наставља "театар апсурда" те агенције.

Документ је критиковао и кандидат републиканаца за председника САД Доналд Трамп, који је на свом Фејсбук налогу написао да се у нацрту не води рачуна о јеврејској вези са Зидом плача (Западним зидом) и Брдом храма у Јерусалиму.

У нацрту резолуције се наводи да је Јерусалим свети град за три монотеистичке религије, јудаизам, ислам и хришћанство. Палестинци планирају да у том делу Јерусалима прогласе главни град своје будуће државе, док израелски лидери тврде да ће уједињени Јерусалим остати вечна престоница Израела.

Резолуција садржи посебан део о Брду храма, у коме пише да је то место свето само за муслимане (тамо се сада налазе џамије Ал Акса, трећа по значају у исламу, и Купола на стени, а некада су на њему били древни јеврејски храмови), али се не помиње да је свето и за Јевреје, преносе израелски медији.

Чак се и не помиње хебрејски назив за то место – Хар Хабајит (Брдо куће) ни енглески назив Брдо храма (Temple Mount) већ само муслиманско име Харам ел Шариф, Узвишено уточиште.

"Наслеђе Јерусалима је недељиво и свака заједница има право на директно признање своје историје и односа са градом", навела је Бокова у саопштењу.

Додала је да "порицање, прикривање или брисање сваке јеврејске, хришћанске и муслиманске традиције подрива интегритет места и противно је разлозима којима је оправдано његово укључење на листу Светског наслеђа Унеска".

Влада палестинског председника Махмуда Абаса на Западној обали је поздравила нацрт резолуције, као и Хамас, који влада другом палестинском територијом, појасом Газе.

Неспоразум око тог најсветијег места у Јерусалиму подстакао је талас насиља пре годину дана, које још траје. У њему је убијено 36 Израелаца и двоје америчких туриста, углавном ножем. У исто време је погинуло око 220 Палестинаца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара