Северна Кореја припрема нову нуклеарну пробу?

Повећана активност у области за нуклеарне пробе, тачније у три од четири тунела, указује на могућност да се Северна Кореја припрема за нову пробу, показала је данас објављена анализа недавних сателитских снимака. То је покренуло спекулације да би шеста проба могла да буде изведена уочи обележавања 71 године оснивања владајуће Радничке партије, што је у понедељак.

Америчко-корејски институт Универзитета Џон Хопкинс наводи да сателитски снимци од 1. октобра показују активност у постројењу Пунђије, на североистоку Северне Кореје, пренeо је сајт "38 North".

Агенција АФП подсећа да су и претходне пробе извршене на неке важне датуме, као што је то било 9. септембра на годишњицу оснивања Северне Кореје.

Јужнокорејска агенција Јонап је пренела изјаву неименованог званичника Министарства спољних послова у Сеулу који не одбацује могућност да ће Пјонгјанг следеће недеље извршити нову нуклеарну пробу.

"Верујемо да је Северна Кореја спремна да спроведе нуклеарну пробу и само јој је потребна политичка одлучност", рекао је тај званичник.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара