Антонио Гутерес нови генерални секретар УН

Португалац Антонио Гутерес заједнички је кандидат Савета безбедности за генералног секретара УН, саопштио је после седнице тог тела руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. У четвртак пре подне званично гласање. Португалац добио подршку 13 чланица Савета безбедности, две земље су биле уздржане. После Савета безбедности, његов избор треба да потврди и Генерална скупштина УН. Јеремић и Лајчак на другом и трећем месту.

Савет безбедности Уједињених нација подржао је Португалца Антонија Гутереса у трци за генералног секретара светске организације, рекао је после затворене седнице Савета безбедности руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин.

Чуркин је рекао да одлука Савета безбедности треба да буде званично потврђена у четвртак, након чега о Гутересу треба да се изјасни и Генерална скупштина УН.

Суштински, да би избор новог генералног секретара УН био окончан, посебну резолуцију Савета безбедности у четвртак, иза затворених врата, треба да подржи девет држава, уз услов да ниједна од сталних чланица не искористи право вета.

На последњем, неформалном гласању Гутерес је добио подршку 13 држава, док су две биле уздржане, укључујући и једану сталну чланицу.

Вук Јеремић је добио подршку седам држава, шест је било против, док су две биле уздржане. Исти резултат забележио је и Словак Мирослав Лајчак.

Гутерес је изабран после шест кругова гласања у Савету безбедности, где су му највећи ривали били бивши српски министар спољних послова Вук Јеремић и шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак.

Пред почетак процеса избора, гласно је најављивано да ће Бан Кимуна на месту шефа УН наследити жена, док је, према неписаном правилу, место припадало групи источноевропских држава.

Најбоље пласирана жена, без последњег круга гласања, била је Бугарка Ирина Бокова, а Софија је, у последњем покушају да заузме место генералног секретара УН, кандидовала и Кристалину Георгијеву.

Георгијева је у јединој рунди гласања у којој је учествовала добила подршку осам држава, уз пет гласова против и два уздржана. 

Осим њих две, кандидаткиње су биле Молдавка Наталија Герман, Хелен Кларк са Новог Зеланда и Сузана Малкора из Аргентине. Кристијана Фигерес из Костарике и Весна Пусић из Хрватске су раније одустале од трке. 

Овако је текао избор у УН: 

17.20 - Антонио Гутерес је наш заједнички кандидат, рекао је Чуркин око којег су стајали остали амбасадори држава чланица Савета безбедности.

16.10 - Пред почетак гласања, амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин рекао да ће нови шеф УН бити изабран после формалног гласања. Америчка амбасадорка Саманта Пауер је, улазећи у салу, изјавила: "Ово је почетак краја, или крај почетка."

16.04 - Амбасадори држава чланица Савета безбедности УН ушли су у салу у којој се одржавају седнице тог тела. Дипломате не искључују могућност да наследник Бан Кимуна буде изабран релативно брзо.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво